Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари разбиха митове за най-добрите средства срещу махмурлук

15 декември 2021, 09:06 часа

Британски лекари разсеяха редица митове за най-добрите средства срещу махмурлук и назоваха тези, които ще помогнат след прекомерна консумация на алкохол, пише The Sun.

Мазният бекон и яйцата са най-добрите лекарства за махмурлук, според Сали Адамс, професор по здравна психология от Университета в Бат.

Храни като бекон, яйца и дори броколи съдържат аминокиселина, наречена цистеин, която според учените може да намали токсичния химикал ацеталдехид, който се произвежда при метаболизма на алкохола в организма, казва Адамс.

Изданието отбелязва, че ако махмурлукът причинява повръщане или диария, напитките с ниско съдържание на захар и високо съдържание на електролити могат да помогнат за справяне с това. Например спортни коктейли.

В същото време пиенето на много вода по време на махмурлук е голям мит. Лекарите от британската здравна служба съветват да се намали консумацията на тъмни напитки. Те съдържат естествени химикали, наречени конгенери. Това са продукти, заедно с алкохола, които се образуват в процеса на ферментация. Конгенерите дразнят кръвоносните съдове и мозъчната тъкан и могат да утежнят махмурлука.

По-рано археолози от Израел откриха пръстен в руините на древна винарна. Според експерти това бижу най-вероятно е било използвано за предотвратяване на махмурлук.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес