Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Три основни съвета за добро храносмилане

16 септември 2024, 13:05 часа

В определен период от живота около 30-40 годишна възраст много хора изпитват стомашен дискомфорт или проблеми с храносмилането. Проблемът се крие главно в наличието на въздух в храносмилателната система.

Още: Грозде: Защо сърцето и тялото определено имат нужда от него

Лекарите обясняват, че в момента, в който въздухът навлезе в стомашно-чревния тракт, човек изпитва усещане за голямо и прекомерно подуване.

Усещането за подуване може да бъде много смущаващо и неприятно, но от друга страна напълно избегнато. По-долу в тази статия ще можете да научите три основни съвета за поддържане на храносмилателната ви система в отлична форма.

Бавно дъвчене

Ако искате да избегнете подуването, трябва да намалите количеството въздух, което влиза в стомаха чрез храна или напитки. Това се постига чрез хранене на малки хапки и старателно дъвчене на храната.

Пийте по-малко газирани напитки и избягвайте напитките, предизвикващи газове. Дъвки, твърди бонбони или трудно дъвчене и преглъщане са други причини, поради който може да се чувствате подути.

Синдром на раздразнените черва

Чувството за подуване може да е причина за така наречения синдром на раздразнените черва. Подуване на корема възниква, когато някои ферментирали въглехидрати не се усвояват добре от тялото.

Избягвайте храни като броколи, печен боб, зеле, газирани напитки, карфиол, дъвки и сладкиши, които изискват сила за дъвчене. Хората, които имат висока чувствителност към определени храни, трябва да избягват млечни продукти, лактоза и глутен.

Разширяване на стомаха

Според специалисти подуването на корема възниква, когато газ или течност се натрупват в стомаха, което го кара да се разширява. Това се случва и поради слаби коремни мускули или поглъщане на въздух. Подобно състояние се решава чрез осигуряване на изправена стойка, ходене или физическа активност.

Още: Естествени средства за справяне с есенното главоболие

Трябва да се избягват храни, които причиняват газове. Експертите твърдят, че винаги, когато хората изпитват подобни проблеми, трябва да внимават за храните, които предизвикват газове и подуване.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес