Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е правилният начин за почистване на ушната кал

28 август 2024, 22:28 часа

Ушната кал, колкото и да е неприятна, е неразделна част от здравето на организма. Натрупването на кожни клетки, масла и други частици предпазва ухото от бактерии и гъбички.

Още: Лечебни билки, които ефективно пречистват панкреаса и стомаха

Освен това восъкът поддържа ухото чисто и гладко. Ухото на здравия човек се почиства от ушната кал, но при възрастните хора тя може да доведе до сериозни последици за здравето.

Според експертите наличието на ушна кал в ухото е нормално и здравословно. Но ако ушната кал придобие размери, надхвърлящи нормалните, тогава положението е притеснително.

Въздействие на ушната кал върху възрастните хора

Възрастните хора са по-предразположени към прекомерно натрупване на ушна кал. Това се случва по различни причини.

Първо, личната грижа и хигиена в тази възраст са най-слаби, което благоприятства прекомерното натрупване на ушна кал. При възрастните хора ушната кал е суха и създава своеобразна тапа, която блокира ухото.

Последици от прекомерното натрупване на ушна кал

Проучванията, на експерти предупреждават, че прекомерното натрупване на ушна кал в ухото се отразява на качеството на слуха и причинява проблеми с равновесието. Хората, страдащи от този проблем, имат замайване и губят равновесие. Това е така, защото ухото играе важна роля за човешкото равновесие.

Механизмите във вътрешното ухо изпращат сигнали до мозъка, които регулират движението на тялото. Ако възрастните хора са увредени от такъв дисбаланс, те по-лесно могат да паднат и да получат сериозни фрактури, както и по-трудно да се възстановят от тях.

Експертите обясняват, че прекомерното количество ушна кал причинява и загуба на слуха, склероза или намаляване на умствените способности.

От друга страна, използваните от възрастните хора слухови апарати влошават положението с ушната кал. Загубата на слуха в резултат на ушна кал и не само това, влияе и на настроението и може да предизвика депресия.

Как да решим проблема с ушната кал

Според медицинските съвети, хората не трябва да използват клечки за уши, за да премахват ушната кал. Те са най-лошото нещо, което можете да поставите в ушите си.

Още: Камъни в бъбреците: Наистина ли помага сокът от лимон

Лекарите препоръчват топла вода по време на душ и подсушаване с кърпа след него. За хората, страдащи от излишна ушна кал, решението идва само от лекар.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес