Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лек със зехтин и лайка, осигуряващ много ползи за организма

14 август 2024, 11:41 часа

Лайката е растение, което от древни времена се използва за лечение на различни заболявания. Полезните й свойствата са многобройни, като се започне от проблеми с кожата и се стигне до пречистване на кръвоносните съдове.

Още: Как да стопите мазнините по гушата по-бързо, отколкото очаквате

Ново проучване предполага, че лайката може да предотврати покачването на нивата на кръвната захар. Помага за предотвратяване и облекчаване на усложненията, които носи диабетът. Цветовете от лайка се използват за успокояващи чайове и за борба с тревожността и стреса.

В тази статия ви представяме лек с две съставки, който можете да намерите доста лесно. Маслото от цвят на лайка помага на цялата сърдечно-съдова система. Улеснява кръвообращението, пречиства кръвта от втвърдяване на кръвните клетки (тромбоза) и ускорява процеса на нейното оксигениране.

Как да си приготвим масло от цвят на лайка

Можете да използвате сушен цвят от лайка за това лекарство. Можете да ги закупите от билковите аптеки или да използвате прясна лайка.

Ако използвате прясна лайка, трябва да откъснете само цветовете на растението. В голям стъклен буркан изсипете половин литър необработен зехтин, след което добавете около 3-4 супени лъжици цвят от лайка.

Разбъркайте с помощта на лъжица, така че цветовете да се потопят напълно в маслото. След това затваряте буркана с капачка и го поставяте на светло място. Оставете така две седмици, по този начин цветовете на лайката ще са предали всичките си ензими на зехтина.

Как да съхранявате и консумирате масло от цвят на лайка

След като минат две седмици, отцедете цветовете на лайката и изсипете маслото в друг стъклен съд. Съхранявайте на хладно място или на вратата на хладилника. Препоръчително е да се консумира една супена лъжица сутрин, като продължавате по този начин, докато свърши.

Още: Болки във врата: Възможно ли е да имате проблем със синусите

Информацията в тази статия има за цел да допълни, а не да замени съветите от вашия лекар и не е предназначена да покрие всички възможни употреби, предпазни мерки, взаимодействия или нежелани ефекти. Тази информация може да не отговаря на вашето специфично здравословно състояние. Ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес