Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Ледена подкова“ и йога дишане: Как да се охладите в жегата, ако няма климатик

28 юли 2024, 15:00 часа

В жегата е невъзможно да работите и да спите нормално. Човек може да страда от главоболие, умора и гадене. За да спасите тялото си от прегряване, използвайте няколко трика - трябва да се почувствате по-добре веднага.

Навсякъде в страната вече няколко седмици е горещо. През деня температурата навън е повече от тридесет градуса, апартаментите са задушни, а през нощта дългоочакваната прохлада може да не дойде. В такива условия е невъзможно да работите нормално, да извършвате нормални домакински задължения и дори просто да спите. Освен това, състоянието се влошава рязко: кръвното налягане се повишава, появяват се главоболие, гадене и слабост.

Добре е да имате климатик, защото това е истинско спасение през лятото. Въпреки това, не всеки е успял да се сдобие с такъв. Има няколко лайфхака, които можете да използвате, за да се охладите и да се почувствате добре.

Как да се разхладите без климатик: 7 съвета

Как да се разхладим в жегите без климатик?

Използвайте охлаждащ дъх. Това е практика, която йогите активно използват. Това упражнение не само ви предпазва от прегряване, но също така ви помага да се успокоите, да подредите мислите си и да влезете в правилното настроение. За да започнете, седнете в удобна позиция, с изправен гръб и ръце на коленете. След това изплезете езика си и го навийте на тръба. Вдишайте през устата, така че въздухът да премине през езика, и издишайте през носа. След 5-8 вдишвания и издишвания състоянието вече трябва да се подобри.

Напълнете леген със студена вода. Спомнете ли си приятното усещане, когато потопите краката си в река или море в жегата? Веднага става по-лесно, т.к. Потапянето на краката в студена вода помага на тялото да се охлади бързо. Можете да използвате този метод у дома – просто напълнете леген със студена вода и потопете краката си в него. По желание можете да добавите няколко кубчета лед.

Направете „ледена подкова“. За да направите това, ще ви трябва обикновена кърпа със среден размер. Намокря се с вода, изстисква се добре, разточва се на подкова и се слага във фризера за час. След това поставете кърпа на врата си  - там се намират големите съдове. Тялото веднага ще се почувства по-добре. По-добре е да използвате кърпи от памук или вискоза, тази тъкан запазва прохлада по-дълго. Но бъдете внимателни, ако имате проблеми с кръвоносните съдове и сърцето.

7 хитри трика за разхлаждане в горещините

Пригответе охлаждащ спрей. Напълнете спрей бутилка с чиста вода и след това добавете няколко капки масло от мента или евкалипт. Съхранявайте всичко в хладилник и след това напръскайте лицето, шията и тялото си, ако е необходимо. Така ще охладите кожата, а натуралните масла ще подсилят освежаващия ефект.

Пийте горещ чай. Това може да изглежда странно, но топлите напитки стимулират изпотяването, което е естественият охлаждащ механизъм на тялото. Потта се изпарява от кожата, отнемайки топлината със себе си, кръвоносните съдове се разширяват, което подобрява кръвообращението и насърчава изтичането на топлина от вътрешните органи.

Използвайте вентилатора правилно. Следният лайфхак ще помогне за подобряване на ефекта от работещ подов вентилатор: поставете замразени бутилки с вода или купа с лед пред въздушния поток.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес