Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лакът за нокти започва да ви вреди до 10 часа след нанасяне – вижте как

23 февруари 2022, 19:25 часа

Това е лоша новина за всички, отдадени любители на красивия лак. Помислете за това: знаете ли какво точно влиза в производството на любимите ви цветове на лака за нокти? Ако никога не сте разглеждали отблизо съставките в лака си за нокти, може да искате да започнете сега. Някои от тях могат да представляват значителна опасност за вашето здраве.

Как китайците диагностицират болестта според стъпалата ви!

Проучване, от университета Дюк и Работната група по околна среда, установи, че химикал, нарушаващ ендокринната система в лака за нокти, е открит в телата на всяка жена, която доброволно е боядисала ноктите си за изследването. Съединението, наречено трифенил фосфат (TPHP), се използва в производството на пластмаси, тъй като огнезабавител в мебелите от пяна изглежда се абсорбира в тялото чрез лак за нокти.

Изследователите тестват пробите от урина на участниците преди и след маникюра им. В рамките на 10 до 14 часа след боядисването на ноктите, нивата на DPHP на участниците били седем пъти по-високи от те бяха средно преди експеримента. Нивата продължават да се покачват, докато достигнат пик около 20 часа по-късно, установява проучването.

Повечето лакове за нокти сега казват, че не съдържат един от химикалите, които са опасни. Вместо това много от тези формули са заменили фталатите с TPHP. Това е нещо, което наричаме „замяна за съжаление.“ И двата химикала са предполагаеми ендокринни разрушители, които могат да повлияят на хормоналното функциониране.

Трябва да обърнем повече внимание на етикетите на съставките на нашите продукти за красота. Съветът на EWG е винаги да бъдем образовани за продуктите, които внасяме в домовете си, и да не правим фалшиви предположения, че само защото са на рафтовете на магазините, те са преминали строги нива на тестове за безопасност.

Има ли причина някои котки да спят на определени части от тялото?

Изберете лака си разумно

Повечето хора смятат, че лакът за нокти не се абсорбира, тъй като не го търкате директно върху кожата си. Някои от тези лакове за нокти имат разтворители и други вещества, които увеличават абсорбцията и контактът с кожичките може да привлече химикали в тялото.

Ефектите от краткосрочното излагане на химикалите, открити в лака за нокти, все още са неясни, казват експерти. Един от начините е да изберете по-безопасни продукти, колкото е възможно, а друг е да намалите честотата на маникюра и педикюра.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес