Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Към кои ястия задължително да добавяме ЧУБРИЦА

22 февруари 2022, 11:54 часа

Чубрицата е една от най-харесваните и древни подправки. Хубавото е, че това растение може да се ползва както прясно, така и сушено. Ако ви се намира прясна чубрица, за предпочитане е да използвате именно нея. С аромата си ще придаде изключително интересен привкус на ястията.

Към кои ястия да добавим познатата на всички ни чубрица?

Всяко едно ястие с месо позволява да му се добави щипка чубрица. Яхниите също предразполагат да поръсите от ароматната подправка.

Каймата, която си приготвяме за кебапчета, кюфтета, пълнени чушки, мусака и всичко останало, също е добре да овкусим с чубрица.

Защо чубрицата е вълшебна подправка - най-полезната от всички

Подправката е чудесен избор и за всякакви варива – леща, боб и т.н. Дори не можем да си представим какъв би бил вкуса им, ако липсваше чубрица.

Сушенето на чубрицата е добре да се извършва на сянка. Когато мине този процес, цветът на подправката е зелен. Тя има своята характерна миризма, която я прави лесна за разпознаване. Добрата новина е, че не е претенциозна и успява лесно да си хармонира с всяко едно ястие и останалите подправки, които сме добавили към него. Сприятелява се безпогрешно със сол, сминдух, кардамон, куркума, червен пипер, черен пипер и други.

Разбира се, освен като подправка, чубрицата може да се използва и като билка. В нейния състав присъстват не малко химични компоненти, известни със своето антиоксидантно действие. В нея се съдържат и диетични фибри, успяващи да увеличат добрия холестерол.

Не забравяйте да добавяте тази подправка към ястията, ако искате те да бъдат със завършен вкус и аромат.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес