Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кюфтенца с доматен сос - перфектен обяд за цялото семейство

03 юли 2021, 14:25 часа

В тази статия ще ви представим леко видоизменена версия на класическата рецепта за кюфтенца в доматен сос. Това е едно чудесно ястие, с което може да изненадате семейството: 

Съставки: 

За соса:

3 супени лъжици зехтин

1 малка глава лук, нарязана на ситно (около 3/4 чаша)

4 скилидки чесън пресовани или смлени

1 доматено пюре

2 супени лъжици захар

1 супена лъжица сушен риган

1/4 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер

За кюфтетата:

1 килограм смляно говеждо месо

1 голямо яйце леко разбито

2 чаени лъжички сушен риган

2 чаени лъжички суха мента

1/2 чаена лъжичка сол

1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер

1 пакет спагети

Пармезан за сервиране

Нарязан магданоз за гарнитура

Инструкции

За соса:

Загрейте олиото в голяма тенджера на умерен огън. Добавете лука и гответе, като разбърквате от време на време, докато започне да покафенява, около 10 минути. Намалете котлона до средно-слаб и гответе, за да задълбочите цвета за повече вкус. Добавете чесъна и гответе около 1 минута, при непрекъснато разбъркване. Добавете натрошените домати и доматеното пюре и разбъркайте добре. Добавете захарта, ригана, солта и черния пипер. Оставете сместа да къкри, след което намалете котлона до ниско ниво. Покрийте с капак и гответе поне 30 минути, като от време на време разбърквате, за да не загори дъното и да се развият вкусовете.

За кюфтетата:

Междувременно пригответе кюфтетата. Разбийте говеждото в голяма купа. Добавете разбитото яйце, галета, риган, мента, сол и черен пипер. Внимателно разбъркайте с ръце, докато се смеси. Не преуморявайте говеждото или кюфтетата ще са трудни. Оформете сместа в около 12 1 1/2-инчови кюфтета. Пуснете ги в соса и разбъркайте внимателно, за да се покрие със сос. Покрийте тигана и гответе, като разбърквате от време на време, докато кюфтетата се приготвят, около 45 минути до 1 час. Сварете пастата според указанията на опаковката. Изцедете. Извадете кюфтетата от соса и добавете пастата. Внимателно разбъркайте, за да покриете макароните, след това добавете кюфтетата обратно в тигана. Сервирайте с настърган пармезан и поръсете с пресен наситнен магданоз.

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес