Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Кризата на 15.00 ч“: Как да преодолеем следобедната сънливост?

13 август 2024, 09:00 часа

По-голямата част от населението на света страда от следобедна сънливост. А ето и няколко ефективни начина, които ще ви помогнат да се ободрите и да се върнете към нормалния работен ритъм.

Запознат ли сте и с това? Цяла сутрин продължавате с гръм и трясък, а след обяд започвате да се прозявате зад бюрото си. Ето какво можете да направите, за да си върнете тонуса.

Подредете вашия работен плот

Подреждането на документи стимулира творческото мислене и развива вниманието. Вместо да четете един и същи текст за трети път, не разбирайки добре какво пише, започнете да подреждате работния си плот или да сортирате файлове на компютъра си.

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Излезте навън

Ако нещата са взели сериозен обрат и рискувате да заспите на бюрото си, спешно излезте навън под всякакъв предлог. Свежият въздух ще ви върне енергията и ще ви помогне да се настроите за работа. Дори петминутна разходка ще бъде достатъчна!

Разгледайте снимки на кученца

И това не е шега! Учени от университета в Хирошима заключиха, че гледането на снимки на сладки животни подобрява продуктивността. Така участниците в проучването, на които са показвани снимки на животни по време на работа, са свършили задачите си много по-бързо.

Ниво нагоре!

Ако тялото е позиционирано неправилно, съдовете в шийните прешлени могат да бъдат притиснати, което често води до главоболие, световъртеж и сънливост. В някои случаи, за да почувствате прилив на енергия, е достатъчно просто да заемете правилната поза. И за да подобрите кръвообращението, направете малко упражнения, например, няколко упражнения за разтягане - те могат да се правят лесно на работното ви място.

Как да забележите признаци на бърнаут, преди да започнете нова работа?

Използвайте масло от мента

Ароматът на мента тонизира и помага да се събудите. Нанесете една или две капки етерично масло върху китките си и втрийте в ръцете си – скоро ще се почувствате много по-добре.

Напишете списък със задачи

Правенето на списъци е добро за стимулиране на мозъка ви. Освен това, винаги нямаме достатъчно време за тази дейност. Ако безмилостно ви се спи, починете си за половин час от текущата си работа и си направете списък с планирани задачи – за деня, за седмицата или дори за годината.

Освежете се!

Богатите на протеини храни ще помогнат в борбата с умората и сънливостта. Какво ще кажете за тост с авокадо, меко сирене и резен домат? Заредена с протеини, здравословни мазнини и диетични фибри, тази лека закуска ще ви помогне да се ободрите и ще ви даде енергия да направите нещо здравословно в края на деня.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес