Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кратка и завладяваща история за парите

28 декември 2022, 18:17 часа

Пари. Хората се притесняват за тях, мислят как да се сдобият с повече и мечтаят как да ги похарчат. Но колко всъщност знаем за парите? Ето и тяхната история.

ЧЕРУПКИ ОТ КАУРИ И ДРУГИ ПРЕДМЕТИ ОТ ПРИРОДАТА

Едни от най-ранните парични знаци са били предмети от природата. Забележителен пример за това са черупките от каури, използвани за първи път като пари около 1200 г. пр. н.е. Въпреки че изглеждат доста случаен избор, черупките са имали редица предимства: били са сходни по размер, малки и издръжливи. Макар че мекотелите, от които се произвеждат черупките, се срещат в крайбрежните води на Индийския и Тихия океан, разширяването на търговията означава, че дори някои европейски държави приемат черупките от каури като парично средство. Черупките под формата на вампум (тръбовидни мъниста от черупки) са били използвани като пари от коренните жители на Америка. Друга валута от природата са китовите зъби, използвани от фиджийците. Жителите на остров Яп (днес част от Микронезия) издълбават огромни дискове от варовик, които в крайна сметка се превръщат в парични знаци и остават част от културата на острова.

Как да привлечете пари и късмет?

ФАЛШИФИЦИРАНЕ

Фалшифицирането води началото си от изобретяването на парите. Дори вампумът е бил обект на фалшификатори. Фалшифицирането се оказва толкова голям проблем в целия свят, че са въведени строги наказания. В китайските парични знаци от около XIV в. се съдържа предупреждение, че фалшификаторите ще бъдат обезглавени, а Англия е известна с това, че наказва извършителите чрез изгаряне на клада. В американските колонии смъртта също посреща първите фалшификатори. Предприети са многобройни мерки за предотвратяване на фалшификациите. Бенджамин Франклин, който притежавал фирма, печатаща пари за няколко колонии, изписвал погрешно Пенсилвания, тъй като вярвал, че фалшификаторите ще поправят грешката в своите фалшификати. Днес мерките за борба с фалшифицирането са много по-усъвършенствани. Например банкнотите имат релефен печат, воден знак и защитна нишка, които се виждат, когато банкнотата се държи на светло. Въпреки това наказанията за фалшифициране са смекчени. 

Защо не трябва да взимате парите, намерени на улицата

МОНЕТИ

Въпреки че използването на метал за пари може да се проследи до Вавилон преди 2000 г. пр.н.е., стандартизирано и сертифицирано монетосечене може да не е съществувало до VII в. пр.н.е. Според много историци именно по това време царство Лидия (в днешна Турция) емитира първите регламентирани монети. Те се появяват по време на управлението ( 610-560 г. пр. Хр.) на цар Алятес и са изработени от електрум - естествена смес от злато и сребро. Тези монети, грубо оформени като бобени зърна, изобразявали царския символ - лъв. Синът на Алятес, Крез, реформирал валутата на царството, като въвел сребърни и златни монети. Скоро такива парични знаци се появяват и на други места.

2 неща от портфейла ви, които носят безпаричие

КОЖЕНИ ПАРИ

Около VI в. пр. н. е. кожата и животинската кожа започват да се използват като парични знаци. Съобщава се, че ранният древен Рим е използвал този вид пари. Намерени са също така в области като Картаген и днешна Франция, а в Русия се смята, че кожените пари са били използвани при управлението на Петър Велики (1682-1725 г.). Китайският император Уди (управлявал 141-87 г. пр. Хр.) създал парични знаци от кожи от личната си колекция от бели елени. Тя била с ресни и украсена със сложни мотиви. 

ХАРТИЕНИ ПАРИ

Като се има предвид, че широко разпространено е мнението, че хартията произхожда от Китай, уместно е именно тази страна да въведе хартиените пари. Широко разпространено е мнението, че това нововъведение се появява по време на управлението (997-1022 г.) на император Чжензун. Тя е била изработена от кората на черничеви дървета, така че в известен смисъл парите наистина растат по дърветата. В края на XVIII и началото на XIX в. хартиените пари се разпространяват и в други части на света. По-голямата част от тази валута обаче не е била пари в традиционния смисъл на думата. Вместо това тя служи като обещания за плащане на определени количества злато или сребро, които са ключови за развитието на банките.

Ритуалите за привличане на пари – път към себепознанието

ЗЛАТЕН СТАНДАРТ

Не е изненадващо, че валутата е свързана с редица проблеми, един от които е свързан с фиатните пари. Това са пари, които се емитират по указ на суверенно правителство и за разлика от златните и сребърните монети нямат вътрешна стойност. Така държавите могат да емитират такива пари по свое усмотрение, а някои от тях са го правили (и правят), което потенциално прави валутата безполезна. Това се превръща в такъв проблем, че през 1821 г. Обединеното кралство, тогава лидер в международните финанси, въвежда златния стандарт. При тази парична система стандартната парична единица обикновено се поддържа на стойността на фиксирано количество злато, което повишава доверието в международната търговия, като не позволява на правителствата да емитират прекомерно количество пари. В крайна сметка и други държави, включително Германия, Франция и САЩ, възприемат златния стандарт. Системата обаче имала своите недостатъци. По-специално тя ограничава възможността на дадена държава да изолира икономиката си от депресия или инфлация в останалата част на света. След Голямата депресия (1929-1939 г.) държавите започват да преосмислят златния стандарт и към 70-те години на ХХ в. златото вече не се обвързва с валутата. Оттогава насам са наблюдавани редица екстремни случаи на хиперинфлация. Забележителен случай е Зимбабве в началото на 2000-те години, когато страната емитира валута в купюри, достигащи 100 трилиона долара - което струва колкото един хляб.

Зодиите, които ще посрещнат Нова година без пари

КРЕДИТНИ КАРТИ

Въпреки че кредитите съществуват от векове, първата универсална кредитна карта е въведена едва през 1950 г. През тази година американците Ралф Шнайдер и Франк Макнамара основават Diners Club. Скоро са създадени и други карти, а през 1959 г. се дебютира с пластмасова карта. Магнитната лента на кредитните карти е въведена през 60-те години на миналия век, за да съдържа информация за сметката. Благодарение на лентата търговците вече не трябвало да се обаждат по телефона, за да получат разрешение от кредитните компании. През 90-те години на миналия век в картите започнаха да се вграждат чипове за криптиране на информацията, което осигури още по-голяма сигурност. 

Могат ли ПАРИТЕ да купят щастие?

БИТКОЙНИ

Биткойн е цифрова валутна система, създадена през 2009 г. от анонимен компютърен програмист или група програмисти, известен като Сатоши Накамото. Валутата не се емитира от централна банка и не се регулира, въпреки че децентрализирана мрежа от компютри следи трансакциите. Потребителите на биткойни са анонимни, познати само по идентификатора на цифровия си портфейл. Стойността на биткойните се определя чрез наддаване, подобно на начина, по който се оценяват акциите. Как се създават биткойните? В процес, наречен добив. Той включва надпревара между компютри за решаване на сложни математически задачи и по този начин за проверка на блокове от трансакции. Макар да звучи лесно, това не е така. Изчислено е, че може да се наложи да бъдат направени близо седем трилиона опита, преди да бъде открито решение. В крайна сметка собственикът на печелившия компютър получава новосъздадени биткойни, а системата става по-сигурна. Горната граница на броя на биткойните, които могат да бъдат създадени, е 21 милиона, а досега са създадени повече от 17 милиона. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес