Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комплексите и как да се преборим с тях

31 януари 2021, 15:26 часа

Те са онова, което не ни позволява да покажем от себе си най-доброто. Комплексите ни спират и оковават, защото издават пред света нашата собствена неувереност! А на въпроса "Има ли начин да ги преборим?", отговорът е категоричен - "Разбира се, че има". Но първото нещо е да успеем да се преборим с нас самите.

Широко е разпространено вярването, че комплексите са наш външен придатък. Истината обаче е друга. Те ще се появят единствено, ако ние самите им позволим.

Следващите редове са за ТЕБ, замисли се докато ги четеш, огледай се в тях. Тези неща няма да ги чуеш за първи път, но се връщай към тях толкова често, колкото е необходимо, за да им повярваш!

1. Приеми се, какъвто си!

Звучи ти банално, нали? Много добре знаеш, че не съществуват идеални хора, но въпреки това ти усилено се фокусираш върху недостатъците си. Трябва да спреш! И това е съвсем просто - престани да се сравняваш! Не се оглеждай встрани, а се научи да оглеждаш добре образа в огледалото. Този образ в никакъв случай не е перфектният, вероятно има повечко бръчки или дори белези от акне... Но какъвто и да е, образът в огледалото не е като този от снимка, която е извадена от модно списание, не е и с многобройните лайкове в социалните мрежи, но запомни, че този образ е: ТВОЙ, ИСТИНСКИ, НЕПОДПРАВЕН!

2. Щастлив те правят нещата, които имаш, въпреки това, което нямаш!

Започни веднага да цениш самия себе си заради достойнствата, които имаш и се старай те да не са пряко свързани с физическите ти дадености или материалния ти статус. Изготви си списък с няколко неща, заради които би изпитал вътрешна хармония. Могат да са професионални или лични постижения, а защо не и двете? Спомняш ли си кога за последно си каза - нямам определено качество, обаче притежавам друго, което е ценно? Обмисли добре всичко това. Неувереността е онова нещо, което допуска появата на комплексите.

3. "Искам да ме харесат" - не попадай в този капан!

Безсмислено е да правиш каквито и да са опити да приличаш на другите. Няма да постигнеш нищо друго, освен да изгубиш самия себе си. 

Не тръгвай да избиваш собствените си комплекси, че си беден, зубър или каквото и там друго да те притеснява и тревожи, за да се промениш само и само да те харесват. Недей умишлено да се опитваш да си подражател на "онези, готините" в този живот, тъй като те са станали такива, защото ТИ им придаваш постоянно тази важност. Точно те са тези, които насаждат в теб мисълта, че не може да си достатъчно добър - една илюзия, в която се стремят да повярваш сляпо!

4. Опознай себе си

Няма как да обикнеш истински някого, преди да си го опознал добре. В областите, в които един човек се чувства несигурен и уязвим - точно там се създават комплексите. Поради тази причина е добре първо да опознаеш добре самия себе си, за да не позволиш другите да те уязвят.

Опитай се да се фокусираш върху постиженията, които си постигнал досега, но и бъди смел да признаеш и неуспехите си. Когато вече имаш пълна яснота относно слабите ти страни, няма вариант да позволиш външни фактори да ти наслагват в ума комплекси за малоценност!

5. Не спирай с твоето развитие!

Много пъти появата на комплексите е в резултат на вътрешна неудовлетвореност. Затова започни здраво да работиш върху всичко, което предизвиква в теб недоволство.

Всеки прогрес се нуждае от действия и дела, затова започни веднага, не губи ценно време, а се заеми с промяната. Борбата с комплексите винаги може да бъде успешна, но всичко зависи от самия теб!

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес