Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време се вари КОМПОТ? Задължително трябва да знаете отговора на този въпрос!

13 юли 2022, 14:41 часа

В миналото единственият начин хората да съхранят плодове е било като ги приготвят на компоти. През летните месеци задължително са палели огньове и са варели буркани, пълни с разнообразни резени плодове.

Разбира се, както всяка една кулинарна творба, така и компотите си имат своите тънкости и специфики, с които е препоръчително всеки да се съобрази, ако иска накрая резултатът да е повече от добър.

Едно от най-важните неща е продължителността на варене на компоти. Имайте предвид, че плодовете са прекалено крехки и нямат нужда от допълнителна кулинарна обработка. Това означава, че 10 – 15 минути са напълно достатъчни за варене на компоти от праскови или сини сливи.

С тази продължителност се варят и компотите от круши и къпини. Има и такива плодове, които се нуждаят от по-малко време. Става въпрос основно за вишни, сливи, кайсии и грозде. Около 10 минути са напълно достатъчни, за да не се разкашкат плодовете.

3 компота, които можем да приготвим у дома

Компотът от дюли например трябва да се вари най-дълго време. На него са му нужни около 20-30 минути, за да се получи такъв, какъвто всеки обича да го похапва.

Ако обичате да си похапвате компоти и възнамерявате това лято да се запасите с дузина разнообразни плодови десерти, задължително се придържайте към съветите, свързани с продължителността на варене.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес