Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко най-много грама кафе се слага за еспресо

16 февруари 2024, 21:44 часа

Запитвали ли сте се колко грама кафе се слага за перфектното еспресо? Ако не, значи сте попаднали на правилното място. Сега ще научите всичко, което трябва да знаете, за да направите перфектната чаша еспресо. Прецизността е ключът. Когато става дума за кафе, качеството винаги трябва да е на първо място.

Всичко за еспресото

Еспресото произхожда от Италия и е популяризирано в целия свят през годините. Тази напитка трябва да има фиксирани пропорции, за да постигне перфектния силен вкус. По същество това е концентрирана форма на кафе. Еспресото се сервира в два размера: обикновено и двойно.

С този трик ще приготвяте перфектното кафе всеки път

Колко кафе ви трябва за едно еспресо?

Типичното кафе се прави от сварени зърна, но еспресото е малко по-различно. Еспресото обикновено се подправя или смесва със сметана, неговата отличителна съставка. Към ароматното еспресо се добавя пяна и обратно. Различните измервания ще позволят и създаването на нови видове еспресо напитки.

Колко грама кафе са нужни за едно еспресо?

1. За обикновено еспресо

Една доза еспресо е 20 до 30 мл в малка чаша. Количеството кафе в една порция еспресо е от 6 до 10 грама смлени зърна. Това количество кафе е толкова концентрирано, че служи като мигновен тласък на енергия за сънливите.

кафе

Времето за приготвяне на еспресо обикновено е 15-25 секунди за една доза. Идеалното количество кафе за една порция обаче е 7 грама. Времето за варене за това е приблизително 20 секунди, за да получите порция от 30 ml.

2. За двойна доза еспресо

Обемът на двойна порция еспресо е от 35 до 60 ml. Количеството кафе в двойна порция е от 12 до 20 грама. Обемът на двойно еспресо може да се увеличи в зависимост от добавените грамове кафе. Времето за приготвяне на двойна доза еспресо е между 25 и 33 секунди.

Истинската разлика между еспресо и кафе е ето в това!

Обикновено еспресо срещу двойно еспресо

Разделите по-горе показват колко кафе е необходимо за двата вида еспресо. Количеството кафе в еспресото варира в зависимост от количеството и предпочитанията. Вкусът също ще зависи от количеството добавено кафе и съотношението на кафената пяна. Приготвянето на еспресо е като приготвянето на вечеря, трябва да знаете колко слагате в тигана. В противен случай ястието ще бъде или безсолно, или солено.

Каква е перфектната чаша еспресо?

Някои хора искат по-мек вкус, докато други предпочитат по-горчив вкус. Точно както нашите вкусове и предпочитания към храната са различни, нашите нужди от кафе също са уникални и специални. Ние самите сме баристи и нашите измервания не определят перфектната чаша еспресо.

Какъв си според кафето, което пиеш?

В крайна сметка, изборът на количество кафе за еспресо зависи от вашите предпочитания и вкусове. Експериментирайте с различни пропорции, докато откриете идеалната за вас. Помнете, че приготвянето на еспресо е изкуство, а вашият вкус е най-важната съставка в този процес. Насладете се на всяка чаша, като се радвате на уникалния вкус и аромат, който еспресото ви предлага.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес