Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко мляко дава една овца на ден?

19 октомври 2023, 19:00 часа

Независимо дали интересът ви колко мляко дава една овца на ден е свързан с желанието ви да се пробвате като фермери, да си произвеждате каквото е възможно, за да се храните с чиста храна, или е плод на любопитство, то този въпрос се оказва по-важен, отколкото очаквахме. 

4 ползи, които пиенето на прясно мляко ще ви донесе

Колко мляко дава една овца на ден?

Ако очаквате да прочетете фиксирана цифра, то ще ви разочароваме. Това зависи от редица фактори, сред които са:

  • Породата на овцата, като съществуват както породи, при които агнетата, отглеждани и продавани за месо, почти изсукват майките си, така и породи, специално селектирани за доене на мляко и продажбата му. Увеличеното производство на мляко от овцете от млечните породи е достатъчно не само за малките, но и за доене с цел използването му в хранително-вкусовата промишленост.
  • Начин на отглеждане и хранене, полагани грижи.
  • Отбиване на агнетата. Колкото по-късно се отбият, толкова по-дълго овцата дава мляко и толкова по-голямо е количеството му.

И ако все пак трябва да отбележим средно количество или някакво ориентировъчно, то отговорът на въпроса колко мляко дава една овца на ден е между 1 и 3 литра.

Ако ще отглеждате овце за мляко, имайте предвид не само изискванията, нормите и стандартите, но и че овцата не се дои целогодишно, а само 4-5 месеца, след като агънцето се появи на бял свят. И все пак грижите си заслужават. Овчето мляко е сред най-полезните.

Полезно ли е прясното мляко?

Ползи от овчето мляко

Освен въпросът колко мляко дава една овца на ден, важно е да знаете и какви са ползите от консумацията на овче мляко.

  • Овчето мляко съдържа много биологично активни, антибактериални, имуномодулиращи и антиоксидантни вещества.
  • Овчето мляко се използва за производството на пребиотици и пробиотици и като съставка в храни за кърмачета,
  • Намира приложение като съставка в лечебни храни.
  • Проучвания сочат овчето мляко като продукт, полезен за профилактиката на някои онкологични заболявания, диабет и Алцхаймер, тъй като съдържа биоактивни вещества с противоракови свойства.
  • Овчето мляко е богато на оротовата киселина, която не само подобрява метаболизма на фолиевата киселина и витамин B12, но е и известна с ползите си за развитието на централната нервна система при бозайниците.
  • Овчето мляко е богато на пролин, който подпомага образуването на колаген, регенерирането на хрущяла, образуването на съединителна тъкан.
  • Вкусно е – полза, която ни е известна и със сигурност не подлежи на съмнение.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес