Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко лица са изобразени на картината "Тайната вечеря"?

18 август 2024, 09:10 часа

Сюжет

Евангелското събитие, получило названието „Тайната вечеря“, представлява последното сядане на трапеза на Иисус Христос с неговите 12 ученици. Същата вечер Иисус създал тайнството на Евхаристията, което се състояло в освещаване на хляб и вино; проповядвал за смирение и любов. Ключовата случка на вечерята е Неговото предсказание за предателството на един от учениците Му. Всички участници във вечерята реагират напълно различно на тази страшна новина - което ясно се отразява в картината.

Най-близките спътници на Иисус - самите апостоли - са изобразени на групи от по трима около Христос, седнал в центъра. Отляво надясно това са Вартоломей, Яков Алфеев и Андрей; след това Юда Искариотски, Петър и Йоан; Тома, Яков Зеведеев и Филип; а последните трима са Матей, Юда Тадей и Симон.

Не е известно точно кой момент е искал да изобрази Леонардо. Вероятно реакцията на апостолите към думите на Иисус за предстоящото предателство на един от учениците Му. Аргумент за тази хипотеза е жестът на Христос: според предсказанието предателят протяга ръка към храната едновременно с Божия син – така единственият „кандидат“ се оказва Юда от Искариот.

Кой държи нож в картината "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи

Централни образи

Образите на Иисус и Юда за Леонардо са били по-сложни от другите. Художникът дълго не намирал подходящи модели. Легендата гласи, че той накрая за Христос използвал певец в църковен хор, а моделът за Юда бил пиян скитник. Има дори версия, че за Иисус и Юда е използван един и същи човек в различни периоди от живота му.

Техника на изпълнение

Леонардо направил огромен брой скици. Самата картина е с размери 4,6 на 8,8 метра и е рисувана не с популярната тогава фрескова техника, а чрез гипсова отливка с темпера и масло. Причината била, че художникът искал да постигне по-голяма яркост в произведението, което фреската не позволява; а и съхне твърде бързо, това изисква спешна работа. Боите за картината са са направени от самия художник.

Композицията

Използвайки чук, пирони и въжета, художникът успял да изобрази реалистично перспективата в картината, което преоткрило този метод за Ренесанса. Всички апостоли са изрисувани по трима, а за фон на творбата са нарисувани три прозореца, които са символ на Светата Троица. Картината още е и забележително симетрична, с равен брой фигури от двете страни на Иисус.

Ето какви неща са присъствали на масата на ТАЙНАТА вечеря

Контекст

В края на 15 век възпроизведената дълбочина на перспективата е революция, която променя посоката на западната живопис.

Да Винчи получил поръчката от редовния си клиент херцог Лодовико Сфорца. Съпругата на херцога, Беатрис д'Есте, търпеливо понасяла необуздания разврат на съпруга си с леки жени, но в крайна сметка починала преждевременно. „Тайната вечеря“ била нещо като последна воля на мъртвата.

След по-малко от 20 години състоянието на картината започнало да се влошава поради влагата. Но съдбата на творбата очевидно не вълнувала особено нейните съвременници. Напротив, самите те, волно или неволно, влошавали състоянието й. Така например, в средата на ХVІІ век църковниците се нуждаели от врата в стената и я пробили – и част от картината била унищожена. По-късно запечатали вратата с нов зид, но творбата вече не може да се възстанови в оригиналния й вид.

Френският крал Франциск I бил толкова впечатлен от картината, че сериозно обмислял да я пренесе във Франция. А по време на Втората световна война стенописът оцелял по чудо - снаряд ударил сградата на църквата и унищожи всичко, с изключение на стената с картината на Леонардо.

Многократно са правени опити „Тайната вечеря“ да бъде възстановена, но не особено успешно. Накрая към 1970 г. станало очевидно, че трябва да се действа решително, в противен случай шедьовърът ще бъде изгубен. За 21 години била свършена огромна работа.

Днес на посетителите се разрешава да съзерцават великата творба на Леонардо само 15 минути.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес