Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко калории има в баничката, с която закусваме всяка сутрин?

19 септември 2022, 17:44 часа

Много от нас не могат да си представят началото на деня без любимата топла и апетитна баничка със сирене. За някои от нас това е просто навик. По пътя за работа спираме край кварталната баничарница или тази близо до работата и се наслаждаваме на вкусната закуска. 

Избягваме да мислим за калории рано сутрин, за да не разваляме удоволствието си. И все пак. Колко калории има в една баничка? 

Една стандартна баничка от баничарница тежи 180 г и има следното съдържание:

калории: 352 калории
протеини: 10,6 г
мазнини: 20,8 г
въглехидрати: 31,5 г
калций: 358 мг
желязо: 1,5 мг
магнезий: 55,8 мг
фосфор: 147,60 мг
калий: 264 мг
натрий: 866 мг

Витата баница на баба с готови кори

Колко калории са ни необходими на ден?

Препоръчителният прием на калории за мъже е 2500 калории на ден, а за жени е 200 калории на ден.
Броят калории зависи от много фактори: възраст, здравословно състояние, физическа активност.
Посочените по-горе цифри са само ориентировъчни.

Така изглежда, че една баничка не е толкова калорична колкото си мислим. От значение е какви храни приемаме през целия ден, как разпределяме количеството приемана храна за деня и каква е физическата ни активност.

Как да си направим вкъщи баничка “като от баничарница”?

Почти няма домакиня, която да не приготвя баница със сирене вкъщи. И все пак, купешките банички от кварталната баничарница имат неустоим вкус и ни се струва, че не можем да ги приготвим сами у дома. Ето и рецептата.

Продукти:

350 мл хладка вода
1 равна супена лъжица сол
1 чаена лъжичка оцет
600-650 г брашно
150-200 мл олио
200-250 г сирене

Бърза турска баница на тиган, по която всички са полудели

Начин на приготвяне:

Изсипете хладката вода в купа и прибавете солта, олиото и оцета. Разбъркайте добре, докато солта се разтвори. Започнете да добавяте постепенно от брашното като бъркате с лъжица до образуване на гъсто тесто.
Когато тестото започне да се отделя от стените на купата, прехвърлете го на плота, предварително поръсен с брашно. Продължете да месите, докато получите меко, но не и лепнещо тесто. Разделете тестото на 6 почти еднакви части. Оформете от всеки къс хубаво топче. Намажете с олио единия край на плота или голяма тава.
Оформете всяко топче с ръце да стане около 10-12 см в диаметър и поставете върху намазнения плот или тава. Намажете повърхността на всяка питка с олио и покрийте със стреч фолио или парче полиетиленов плик. Оставете за около половин час.
Вземете една питка и с помощта на точилка разточете на възможно най-тънка кора или разтеглете с пръсти. Поръсете кората с 1-2 супени лъжици олио и поръсете с натрошено сирене.
Сгънете като премятате двата срещуположни края към средата и сгънете един върху друг. Ще се получи една дълга баничка, на която сгънете единия край до средата и застъпете с другия.
Подредете баничките в намазнена тава или сложете лист хартия за печене. Печете на 200 градуса за около 20-25 минути.
От това количество продукти ще излязат 6 банички.

Добър апетит!

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес