Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко кафе можете да пиете, без да навредите на здравето си?

20 август 2024, 08:20 часа

Кафето е една от най-популярните напитки в света. А в много култури дори е част от националната кухня, така че хората в тези страни го пият в неограничени количества. Тази напитка обаче съдържа кофеин, вещество, което може да предизвика пристрастяване, ако се консумира в излишък.

Кофеин - вреда и полза

Недостатъци на кофеина

Кофеинът е вреден на празен стомах, така че ако сте от хората, които започват сутринта с кафе, а не с обилна закуска, има голяма вероятност от храносмилателни проблеми. Това е така, защото кофеинът е твърде агресивен за стомаха, така че дразни и разяжда стените му.

Вторият недостатък на кофеина е ефектът му върху усвояването на хранителните вещества. С други думи, ако все още има кофеин в кръвта ви (и той остава там в продължение на 7 часа след консумация), тогава витамините, които пиете или получавате с храната, може да се абсорбират само частично или да не се абсорбират изобщо.

Знаете ли колко вида кафе има?

Третият фактор е, че кофеинът нарушава водния баланс. Водата е важна за функционирането на бъбреците и цялото тяло и когато пиете или ядете нещо с кофеин, тя се измива много бързо от тялото. Съответно мозъкът дава команда за „спестяване“ на вода, което е изпълнено с наддаване на тегло и постоянна жажда.

Четвъртият недостатък е, че ако има излишък, кофеинът „разбива” нервната ни система. Стимулира мощно отделяне на адреналин, което води до учестяване на сърдечната честота, което с течение на времето води до високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Ползите от кофеина

Кофеинът подобрява настроението ви. В нормални количества напитките и храните с кофеин имат положителен ефект върху нервната система и повишават така наречените хормони на щастието - например серотонин.

Кофеинът ви дава сила. Отново, когато се консумира умерено и не зависи от кофеина, малък прилив на адреналин води до висока производителност. Въпреки това, когато се използва често, ние свикваме с кофеина и напитките с него вече не дават сила.

Кофеинът помага в борбата с рака. Тази преценка все още не може да се приеме като аксиома - но все още има проучвания, които доказват, че кофеинът намалява риска от рак.

Как е правилно да се пие кафе

Колко чаши кафе можете да пиете на ден?

Според изследване на кардиолога Нанси Кагатара от Медицинския колеж в Индия, възрастен човек не трябва да приема повече от 400 mg кофеин на ден. Това са приблизително 2 чаши капучино, или 4 чаши еспресо, или 2 чаши американо. В експеримента са участвали 92 здрави хора на възраст от 18 до 45 години. 20% от хората са започнали да пият малко над 400 mg кофеин на ден (под формата на кафе), докато 80% са се придържали към 400 mg кофеин на ден. В резултат на това се оказа, че в момента на пиене на кафе всички анкетирани имат повишен пулс, но проблеми със сърцето и кръвното налягане се появяват с течение на времето само при тези, които консумират повече от 400 mg кофеин на ден.

Ако преминем към така наречената „рискова група“ от хора, които най-често се пристрастяват към кофеина или пият твърде много кафе, тогава това са, като правило, тези, които се занимават с кариера и живеят в голям град. Проучванията показват също, че жените пият кафе много по-често от мъжете.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес