Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко яйца снася кокошката на ден - разберете сега!

11 октомври 2022, 11:22 часа

В зависимост от хода на индивидуалните биоритми, кокошките носачки могат да носят от 1 до 7 яйца на седмица. Средният брой на седмица за повечето породи е 3 до 4 на седмица. Колебанията в производителността в този случай се дължат на сезонния фактор, породата на кокошката носачка, диетата на пилето и продължителността на дневните часове в кокошарника.

Колко яйца снася една кокошка за един месец?

Броят на яйцата, снесени от кокошка на месец, рядко е по-малък от 15 яйца, максималният постижим резултат за кокошки носачки с висока продуктивност е около 30 яйца на месец. Средното месечно производство на яйца варира за пилета от различни породи в диапазона от 18-24 броя на месец.

Защо кокошките си кълват яйцата?

Колко яйца снася една кокошка за една година?

Годишната производителност на кокошките носачки зависи пряко от условията на задържане. Така че в резултат на неблагоприятни фактори, като липса на храна или слънчева светлина, пилетата могат да спрат да снасят през топлия период. От друга страна, ако се осигурят препоръчителните рационални параметри, производството на яйца на кокошки носачки може да достигне 330-340 яйца годишно. Минималният брой, донесени от пилета през годината, при условие че се поддържат приемливи условия, е 200 броя, докато средногодишното производство на яйца е на доста високо ниво и варира от 280-300 яйца годишно.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес