Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко хрян се слага на киселото зеле?

06 септември 2023, 11:33 часа

Бидонът с кисело зеле, който можем да открием в избите на много семейства през зимата, е традиция за страната ни, свързана дълбоко с корените и обичаите ни. Киселото зеле присъства на трапезата ни от незапомнени времена като любимо ястие и част от празничните и обредните ястия – спомнете си сърмите  с кисело зеле за Коледните празници и ще разберете за какво говорим.

Да се приготви хубаво кисело зеле обаче не е толкова лесно, колкото изглежда. Необходими са ви качествен материал – тоест добре развито и прясно зеле, редица подправки, опит, умения, познания, точният момент и точната рецепта. Ако сте решили да се пробвате да приготвите кисело зеле независимо дали в бидон, или в буркани, но нямате опит, вероятно си задавате редица въпроси, свързани с приготвянето, като колко хрян се слага на киселото зеле. А защо всъщност се слага хрян и кои са другите важни съставки, които да не пропускате?

Хрянът в киселото зеле – важна съставка

Хрянът присъства в бидона с кисело зеле като съставка, която ще помогне за съхраняването му и предпазването от образуване на плесен и мухъл. Той помага да не се появят микроби по зелето, което сте наложили в бидона. Всяка съставка, включително хрянът, не е в бидона случайно.

11 ползи от киселото зеле - за някои от тях дори не предполагате

Дългогодишният опит на дедите ни, който са ни завещали, сочи, че всеки продукт има своето ключово значение. Така например лук добавяме, защото е естествен консервант, царевица – за по-бърза ферментация и т.н. В тази връзка хрянът е незаменим, тъй като плесените и бактериите ще направят киселото зеле негодно за консумация, докато добавянето на хрян ще допринесе за увеличаване на трайността му, предпазването му и ще гарантира по-добрия и специфичен вкус, който обожаваме.

Какво е хрян и какви са ползите от него?

След като разбрахте защо се слага хрян в киселото зеле, може би се чудите какво е хрян и какви други ползи има, както и колко хрян се слага на киселото зеле? Хрянът е растение от семейството на зелето, отглеждано по целия свят основно заради корените си. Те ще са ни нужни и за киселото зеле. Именно в корена е установено наличието на антибиотика арморацин, който му придава противомикробно действие и поради който слагаме хрян в киселото зеле. Струва си да отбележим, че това не е единствената полза от хряна. Консумацията му води до по-ефективно функциониране на стомаха, подобрява храносмилането и се препоръчва при ревматологични заболявания.

Колко хрян се слага на киселото зеле?

В повечето рецепти, които открихме онлайн, има информация само че се слагат хрян, моркови, царевица и други съставки, но не и какви са количествата. Така че въпросът колко хрян се слага на киселото зеле остава актуален. Старите майстори препоръчват за всеки килограм зеле да предвидите по 50 гр. корен от хрян. Доверете се на опита им и няма а сбъркате.

Как да си направим кисело зеле за 3 дни БЕЗ претакане и бъркане

Други трикове и съвети за приготвяне на кисело зеле

  • Специалистите препоръчват да изберете зеле от сортове „Кьосе“ или „Балкан“, като едни от най-подходящите за приготвяне на кисело зеле, макар да може да използвате всяко зеле, ако е здраво, неразпукано, прясно и качествено.
  • Не използвайте фиксове от търговската мрежа, които се предлагат за кисело зеле, нито бензоат. Те няма да направят зелето ви автентично, а ще го поставят на нивото на купешкото. Ако ще използвате готови фиксове, може спокойно да си спестите труда и да си закупите готово.
  • Важно е да уцелите точния момент за налагането на зелето. Краят на октомври е подходящ, а ако месецът е топъл или сте в градове, които са на Юг и се славят с топла есен, може да отложите приготвянето на киселото зеле и до края на месец ноември.
  • От ключово значение е и изборът на сол. Тя трябва да е едра морска сол и да следвате точно рецептата, за да не допуснете грешка в количеството и да се окаже, че е по-малко или повече от необходимото. Подобни грешки ще доведат до омекването на зелето, което ще ви лиши от вкусния зеленчук на трапезата ви през зимата. Важно е и солта да се разтвори добре, препоръчва се да е предварително разтворена.

Ползите от консумацията на кисело зеле

Киселото зеле, което приготвяте сами в дома си, е естествено ферментирал продукт под въздействието на естествени дрожди. Като ферментирала храна то доставя бактерии, полезни за здравето на стомашно-чревния тракт. Съдържа ценни витамини и минерали, сред които в значителни количества А, Б, С и К. Подпомага имунната система и функционирането на редица органи и тъкани в тялото, грижи се за сърдечно-съдовото здраве и това на костите. Единствено страдащите от високо кръвно налягане или бъбречни заболявания следва да го консумират внимателно, тъй като  е твърде солено за тях. 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес