Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко грешно мием косата си?

05 юли 2021, 16:52 часа

Различни са начините по поддръжка на женската коса, за да бъде тя здрава и красива. Но има няколко определни стъпки при нейното миене, които ще подсигурят прекрасния и вид със сигурност!

Всички сме научили с годините и различните експерименти с косите си (при някои повече, при други по-малко) едно нещо със сигурност: Косата не трябва да се мие всеки ден! Както рядкото, така и честото миене, влияят на косата по различни начини. Факторите за това с каква честота горе долу трябва да го правите са няколко. Мазнотата на кожата на скалпа, използването на различни допълнителни продукти за стилизация, различните хормони и разбира се, чистотата на въздуха и на средата, в която живеете.

Честото измиване на косата също се твърди, че кара косата да се омазнява и замърсява по-бързо, отколкото при по-рядко обработване.

За правилната поддръжка стъпките са пет. Като за начало, преди да влезете под душа, срешете добре косата си. По възможност с четка от естествен материал.

Грижа за косата преди лягане: 4 трика, които действат перфектно

Температурата на водата е хубаво да бъде по-висока, около 40 градуса. Намокрете цялата си коса и след това, нанасяйки шампоан, разпенете и втрийте добре в кожата на главата. Опитайте се да не заплитате косата, като масажирате с кръгови движения. След това изплакнете обилно с хладка вода (контрастните душове са полезни също така и за тялото и кръвообращението). След шампоана може да използвате маска и след нея балсам, ако използвате и двата продукта. Добре е балсамът (както и маската) да не стигат съвсем до корените на косата и скалпа, тъй като много често позволяват на косата да се омазнява по-бързо заради по-мазната им консистенция и ефект. Преди да ги изплакнете, постойте с тях около 5 до 10 минутки, за да имат по-добър ефект. Подсушаването е добре да се направи с кърпа, особено след като летните месеци го позволяват. Не я усуквайте или да я търкате. Все пак ако решите да използвате сешоар, не забравяйте за защитен топлинен спрей.

Така косата ви накрая със сигурност ще добие здрав и по-лъскав вид и ще бъде запазена доста по-дълго време от външни влияния.

Лесни небрежни къдрици с намачкване на косата

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес