Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колело на баланса: Какво е това и как да го използвате, за да промените живота към по-добро?

16 януари 2023, 20:05 часа

Най-важното нещо в живота е да поддържаш баланс. Експерти споделиха какво представлява колелото на баланса или колелото на живота, а също така казаха как ще успеете и ще станете по-щастливи.

Какво е колело на баланс?

В колелото на баланса има осем сфери. Те отразяват целия ни живот и всички негови компоненти. Това са саморазвитие, работа, семейство и любов, пътешествия, дом, почивка, хоби и увлечения, здраве.

В идеалния случай всички тези области трябва да бъдат развити. Това е един вид напомняне какви приоритети трябва да имате в живота.

Как да измерим баланса между личния и професионалния си живот

Как да използвате колелото на баланса?

До всяка област от колелото трябва да напишете най-важните цели и задачи. След като запълните цялото колело, ще разберете какво да правите по-нататък в живота. Възможно е да осъзнаете, че отделяте твърде много време на работа и бизнес, докато близките ви се нуждаят от подкрепа или има здравословни проблеми. След седмица или месец приоритетите може да се променят. Ето защо е необходимо периодично да се настройва колелото на баланса, като се зачеркват решените задачи и се записват нови.

Тук е важно да запомните, че идеално състояние на колелото на баланса не съществува. Няма сфери без проблеми и задачи. Колелото ще ви покаже къде трябва да отидете сега и на кои области трябва да наблегнете повече от други. В идеалния случай направете така, че да има благоприятна среда във всички области. От всички осем области могат да се отделят 2-3, за да им се отдели повече време, отколкото на останалите. Ако имате малко източници на щастие и радост поради наличието само на няколко развити области, тогава качеството на живот ще спадне.

Как да намерим баланс и щастие в живота си?

Има области, които априори не бива да се издигат в абсолют. Например, можем да говорим за пътуване. Всеки от нас има нужда да пътува и да изследва нови места, но това може да се случва само в специално определено време, а не постоянно, защото всеки от нас има работа и други неща за вършене.

Работете във всички области, без да се концентрирате върху едно нещо. Не забравяйте, че колелото на баланса на живота е само напомняне за това, което може да сте забравили. Има неща, които често поставяме не на втори, а на трети, четвърти план. Разбира се, това не си струва да се прави, защото реалното щастие идва при тези, които се развиват във всички посоки.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес