Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е очаквал, че така можете да забавите побеляването на косата си

15 юни 2022, 19:45 часа

С течение на времето, искаме или не, косата ни започва да побелява. Този процес е естествен и застига всеки човек. Но разбира се, колкото повече се забави, толкова по-добре за нас. А има ли начини ние самите да “отложим” побеляването на косата с няколко години? Оказва се, че това не е невъзможно. А ето и няколко прости съвета, които ще ви помогнат за целта:

Набавяйте си необходимите хранителни вещества

Дефицитът на някои важни витамини и минерали стои в основата на преждевременното побеляване и оредяване на косата. За да избегнете максимално тези рискове, трябва да се храните здравословно и балансирано и да включвате в менюто си храни, богати на необходимите хранителни вещества. Също така витамин Д има особено значение за състоянието на косата.

Кой е най-вредният цвят за коса, който можете да ползвате

Следете за антиоксиданти в състава

Добре е да избирате продуктите си за грижа за косата с наличие на антиоксиданти в състава им. Побеляването в някои случаи може да се дължи на свободни радикали, които да увредят косата. А за антиоксидантите знаем, че тяхна задача е да се борят срещу свободните радикали в организма. Освен добра храна е добре да включим и някои продукти за коса с наличието на антиоксиданти.

Избягвайте стреса

Знаем, че в днешно време това е доста трудна и за някои дори непосилна задача, но стресът влияе негативно на цялото ни здраве и състояние. Той е сред основните фактори за преждевременно стареене. Помислете и открийте най-добрите начини, които да действат за вас, за справяне със стреса и напрежението.

Слънцезащита

Побеляването на косата може да бъде причинено и от прекомерното излагане на слънце. Когато решите да се излагате на слънце за по-дълги часове, помислете за слънцезащита не само за тялото и лицето си, но и за косата.

Боядисването на коса – през колко време да го правим?

Кокосово масло

Кокосовото масло е богато на антиоксиданти и действа много благоприятно за възстановяването и овлажняването на суха коса. По принцип сухата и увредена коса е по-склонна към преждевременно побеляване, така че се старайте да поддържате косата си в добър вид.

Градински чай

Градинският чай може да се използва с много лечебни свойства, но аюрведите конкретно за косата го използват като лек срещу сива коса. Той спомага да се възстанови естественият цвят на косата и забавя появата на нови сиви коси. 

Храни, богати на каталаза

Каталазата е антиоксидантен ензим, за който е доказано, че забавя процесите на побеляване на косата. Такива храни, богати на каталаза, са броколи, лук, ябълки, леща, праскови, кълнове, репички, тиквички, червено зеле и др.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес