Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-големият град в България с буквата "З"?

22 юни 2024, 10:13 часа

На пръв поглед може да изглежда странно, но буквата "З" е много често срещана сред имената на населените ни места. В България има цели 135 такива места: 130 села и 5 града. Можете ли да изброите всички градове и да посочите кой е най-големият сред тях? Днес ще ви представим тази класация.

Кой е най-големият град с буквата "З"

1. Златоград - 6737 души

На първо място в тази престижна класация е Златоград. Към март 2024 година по настоящ адрес живеят 6737 души в града. Той се намира в област Смолян, близо до границата с Гърция. Златоград е смятан за един от най-красивите ни градове и има дълга и уникална история зад гърба си.

Най-старото му запазено име е Беловидов или Беловидово, свързано с белия цвят на варосаните къщи в града. По време на Османската империя, градът носи името Даръдере, което се запазва чак до 1934 година. Интересен факт е, че в тази област по време на Втората Българска държава е имало много богомили и павликяни. При насилствената ислямизация през средата на XVII век се смята, че градът не е пострадал значително. Причината за това е, че последователите на тези учения вече са били приели други форми на християнството или директно исляма, за да избегнат православието.

2. Златица - 4419

Градът е разположен в близост до Пирдоп и към 2024 година по настоящ адрес там живеят точно 4419 души. В селището са открити още останки от Антично време. Интересното е, че още по времето на Римската империя, името му се свързва с думата "злато". Градът е важен административен център през Втората българска държава и се споменава в грамотата на цар Константин Тих. Крепостта оказва яростна съпротива по време на османското нашествие и дълго време остава свободна. През 1443 година тук се провежда голяма битка между кръстоносците на Владислав Варненчик и османците. В рамките на Османската империя, Златица продължава да играе значителна роля, като основният поминък е скотовъдството, което изнася овче месо и вълна за империята. Това стимулира развитието на занаятите и превръща града в сериозен духовен и икономически център, играейки важна роля в българското Възраждане.

3. Завет - 2893

Град Завет се намира в област Разград, разположен между Кубрат и Исперих. Към март 2024 година, населението му по настоящ адрес е 2893 души. Интересен факт е, че по време на Втората българска държава, градът е носил името Завид. Тогава това е било селище, занимаващо се със скотовъдство и земеделие. Татарскит нашествия през тези векове водят до сериозно обезлюдяване на района. По време на Османската империя, населението е било предимно мюсюлманско, но след Освобождението много българи от планинските райони се преместват да живеят тук. През 1974 година Завет е обявен за град.

4.Златарица - 2720

Златарица е общински център в област Велико Търново, където по последни данни живеят 2720 души. Името на града произлиза от процеса на извличане на златоносен пясък от реката. През 1923 година са намерени монети от съкровищата на няколко византийски императори. Приема се, че селището е създадено в рамките на Османската империя. Доказателства за това е съществуването му в османски документи, където е предоставен от султан Мехмед IV за вакъф (имущество, чийто доход е предназначен за издръжката на религиозен обект).

5.Земен - 1498

Земен е най-малкият град с буквата "З" в България. Той е административен център на общината и част от Пернишка област, с население под 1500 души към 2024 година. Градът е известен със своята крепост Землян, която съществува в рамките на Първата и Втората българска държава. Тя е описана от големия приятел на България - Константин Иречек. Смята се, че крепостта е създадена през средата на X век – период, в който централната власт в България постепенно отслабва и местните феодали са принудени да се защитават сами от ромеите. Жителите на тази крепост били известни със своя свиреп нрав и трудно допускали чужди войски да преминават през техните територии. Този край на България е прочут със своята природна красота, която е била възхвалявана от множество чужди пътешественици.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес