Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-дългият ден в годината – с колко е по-дълъг от останалите?

13 ноември 2022, 17:22 часа

Кой е най-дългият ден в годината е въпрос с много отговори. Защо ли? Просто това е различен ден в различните точки на света. Най-общо казано най-дългият ден в годината е денят на лятното слънцестоене, който обаче за Северното полукълбо е около 21 юни, а за Южното е 6 месеца по-късно – през декември.

Кой е най-дългият ден в годината у нас?

Когато обсъждаме кой е най-дългият ден в годината, неминуемо се налага да подчертаем къде. Ако говорим за България, то най-дългият ден в годината е денят на лятното слънцестоене, който у нас е на 21 юни и бележи началото на лятото. Най-дългият ден в България продължава повече от 15 часа и 15 минути, след което започва бавно да намалява до достигане на есенното равноденствие, при което денят и нощта са равни. В същия този момент далеч от нас – в другото полукълбо се ражда зимата и хората посрещат най-късия ден в годината.

21 декември – начало на астрономическата зима и най-късият ден от годината

Най-дългият ден в годината по света

Както разбрахте, най-дългият ден в годината е различен за различни части на света. Кратка справка за изгревите и залезите в конкретни точки от света ни сочи следното:

  • Най-дългият ден в годината за Сиатъл, Вашингтон е 15 часа и 59 минути и е в дните от 16 до 24 юни.
  • Най-дългият ден в годината в Ню Йорк е 15 часа и 6 минути и е в дните между 18 и 22 юни.
  • Най-дългият ден в годината в Лос Анджелис, Калифорния е с много по-малка продължителност от този в Сиатъл и е само 14 часа и 26 минути, в дните между 19 и 21 юни.
  • В Маями, Флорида най-дългият ден в годината е още по-кратък – 13 часа и 45 минути и е в дните между 15 и 25 юни.
  • В  Лондон, Великобритания най-дългият ден в годината е 16 часа и 38 минути и е в дните между 17 и 24 юни.
  • Рейкявик, Исландия наистина ще ви изненада, когато откриете колко продължава там най-дългият ден в годината. Той е цели 21 часа и 8 минути. Внушително, нали?

Кога настъпва астрономическата ПРОЛЕТ?

Фактът, че различните точки по света имат различен най-дълъг ден в годината и че този ден е с различна часова продължителност прави отговора на въпроса кой е най-дългият ден в годината и колко е по-дълъг от останалите дни невъзможен за обобщение. Като цяло следва да имате предвид, че това зависи от положението спрямо Екватора, от полукълбото, в което се намира дадена интересуваща ви точка.

В България към момента очакваме най-дългата нощ през декември и мечтаем за най-дългия ден, защото той означава само едно – добре дошло, лято. А до онзи момент – обличайте се топло и трупайте зимни спомени.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес