Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е казал, че "парите не миришат"

17 март 2024, 12:50 часа

Днес изразът "парите не миришат" е сравнително популярен, но малко хора знаят за неговото произходно значение и интересната история зад него.

От къде произлиза израза?

Изразът "парите не миришат" произлиза от древен Рим, когато римският император Веспасиан въвежда данък върху обществените тоалетни. В отговор на скептичните коментари на сина си, той гордо заявява: "Pecunia non olet" - "Парите не миришат". Тази фраза се е превърнала в иконична, защото Веспасиан я е използвал, за да обоснове въвеждането на такъв данък, който може да бъде смятан за необичаен.

За кои зодии парите не миришат?

Приложение на урината в древността

Изненадващо, в древността римляните са използвали урината за различни цели. Натрупвали я в големи глинени съдове, а след това я използвали като препарат за пране на дрехи, миене на зъби и дъбене на кожа. Този необичаен ресурс съдържа много минерали и вещества, които са били полезни за различни аспекти на древния живот.

Защо парите не миришат?

Данъкът върху обществените тоалетни и Колизеумът

Въвеждането на данък върху обществените тоалетни не само е било източник на спорове и критики, но е било и източник на значителни приходи за римската хазна. Част от тези приходи са използвани за изграждането на една от най-знаменитите архитектурни сгради в историята - Колизеумът. Така, дори през тези времена, "парите" се оказват непрекъснат източник на обществено благополучие и развитие.

Изразът "парите не миришат" може да изглежда просто като казано, но той носи в себе си богата история и културно наследство. Той е напомняне за едно време, когато ресурси като урината били ценени и използвани по различни начини. Сега, докато изразът се използва в по-широк смисъл, историята му продължава да ни вълнува и вдъхновява.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес