Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой би предположил, че употребата на джинджифил има и негативен ефект

22 декември 2021, 10:45 часа

За джинджифила знаем, че може да има много ползи за здравето ни и се счита за суперхрана. Но всяка полезна храна има и своите негативи в определена ситуация. Той присъства като основна съставка в кулинарията на някои страни и се използва ежедневно, но какви промени настъпват в тялото ни при редовната му консцумация? Ще разберем в следващите редове.

Какви са ползите от джинджифила?

Тази суперхрана е изключително богата на антиоксиданти, а те се борят умело с възпалителните процеси в тялото. Освен това са способни да елиминират свободните радикали и имат анти-ейдж ефект. Чрез честата консумация на джинджифил можем да си набавим нужното ни количество антиоксиданти.
Освен това, джинджифилът спомага и при киселини в стомаха. При ежедневната му употреба ще установите намаляване появата на киселини, които се характеризират с горчив вкус, хранително раздразнение и пареща болка в гърдите.

Друга полза от редовната консумация на тази суперхрана е това, че джинджифилът може да спомогне за потушаване или редуциране на болките в тялото. Поради богатото наличие на активни вещества и антиоксиданти тази храна може да помогне за справянето с болки, свързани с костите, меките тъкани, скелета и мускулите.

Още нещо, което трябва да знаем, е, че при ежедневната консумация на джинджифил се активира борбата с диабета и високите нива на кръвната захар. Действието му се осъществява чрез улесняването на процеса по усвояване на въглехидратите, което пък от своя страна балансира и нивата на глюкозата в кръвта. Той подобрява и чувствителността на клетките спрямо инсулина.

Отново благодарение на антиоксидантите джинджифилът може да успокои и главоболието ни поради противовъзпалителния ефект, който има.

А какви могат да бъдат негативните ефекти от консумацията на джинджифил?

„Много хубаво не е на хубаво“ важи и тук, тъй като суперхраната може да има последици за различните организми. Някои от тях са свързани с подуване и поява на газове след консумацията на джинджифил. Ако имате по-чувствителен стомах, който да реагира на по-пикантни храни или на прекаленото наличие на фибри, то най-вероятно и ефектите от джинджифила върху организма ви ще са съпътствани от този симптом.

Ако прекаляваме и с количеството приет джинджифил, има риск да се появят проблеми, свързани със стомаха ви – болки, раздразнения, разстроен стомах, камъни в бъбреците, киселини, газове и дори се повишава рискът от вътрешен кръвоизлив.

Съветваме ви да консумирате каквато и да е храна с мярка и при нужда дори да се консултирате със специалист, особено ако имате алергии или съпътстващи заболявания.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес