Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой алкохол е "разрешен" при подагра

14 октомври 2024, 19:00 часа

Може ли да се пие алкохол при подагра?
Често има противоречиви мнения за ефекта на виното върху подаграта. Въпреки това, резултатите от проучване от 2006 г. на 200 души биха предложили отговора на въпроса “Трябва ли да пия алкохол, ако имам подагра?” “НЕ”.

Подагра
Подаграта е болезнена форма на артрит, която се развива с натрупване на пикочна киселина в ставите. Това натрупване е, защото произвеждате повече пикочна киселина или защото не сте в състояние да елиминирате достатъчно от нея. Вашето тяло може да изпита излишък на пикочна киселина, ако консумирате храна или напитки, които съдържат пурини. Пурините са естествено срещащи се химикали, които тялото ви разгражда до пикочна киселина. Ако сте диагностицирани с подагра, вашият лекар вероятно ще ви предложи промени в начина на живот, като например диета за понижаване на пикочната киселина.

Подагра и алкохол
Проучване от 2015 г., направено за период от 12 месеца със 724 участника, установи, че пиенето на каквото и да е количество алкохол, повишава до известно ниво риска от пристъп на подагра.
Същото проучване показва, че повече от едно питие за период от 24 часа е свързано с 36% увеличение на риска от пристъп на подагра. Освен това, има връзка с повишен риск от пристъп на подагра в рамките на 24-часов период на пиене:
* 1-2 чаши вино х 150 мл
* 2-4 бири по 350 мл
* 2-4 питиета твърд алкохол х 50 мл.
Проучването завършва с препоръката хората с установена подагра да избягват алкохол, за да намалят риска от повтарящи се пристъпи на подагра.

Избягвайте бирата
Бирата съдържа пурини, а бирената мая е с особено високо съдържание на пурини. Пиенето на бира по време на пристъп на подагра може значително да увеличи интензивността на симптомите. Докато другите алкохолни напитки може да не съдържат много пурини, те могат да увеличат производството на пурини в тялото. Това, от своя страна, води до по-високи нива на пикочна киселина. Прекомерната употреба на алкохол (повече от две напитки на ден за мъже или едно питие на ден за жени) може да увеличи риска от пристъп на подагра.
https://www.healthline.com/health/foods-to-avoid-with-gout#more-information

Кой алкохол може да се пие при подагра
Хора с подагра трябва да избягват или ограничават алкохолните напитки, тъй като те са с високо съдържание на пурини. Според Фондацията за артрит, всички видове алкохол са с високо съдържание на пурини и експертите препоръчват ограничаване на консумацията им.

Още: Кои са разрешени риби при подагра?

Подагра и вино
Според повечето изследвания бирата и високоалкохолните напитки са отключващи фактори за подагра, но само някои от тях добавят виното като отключващ фактор. По-стари изследвания от 2004 г. показват, че няма връзка между виното и риска от подагра. Освен това, в някои от тях се смята, че умерената консумация на вино може да помогне за понижаване на нивата на пикочна киселина и предотвратяване пристъпи на подагра поради неговите антиоксидантни свойства. 
Изследване свързва черешите с намаляване нивата на пикочна киселина и по-редки пристъпи на подагра. Това включва пресни череши, черешов концентрат и добавки с череши. Черешите съдържат антоцианини, които имат противовъзпалително и антиоксидантно действие и могат да предпазят от подагра. Това дава основание да се вярва, че черешовото вино може да се пие при състояния на подагра. Въпреки това, не забравяйте, че всички видове алкохол повишават риска от пристъпи на подагра, затова внимавайте с количеството. 

източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/gout-and-wine#other-lifestyle-considerations

Строго забранени храни при подагра – отпишете ги от менюто си

Може ли да се ядат маслини при подагра

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес