Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои симптоми обикновено подсказват за ранна менопауза?

03 октомври 2024, 10:00 часа

Ранната менопауза настъпва преди 40-годишна възраст и се характеризира най-вече с намалена активност на яйчниците. Това пречи за плодовитостта на по-младите жени и води до появата на типичните за обикновената менопауза симптоми от типа на горещи вълни, отслабено либидо, нередовен менструален цикъл, косопад.

Гинеколожката д-р Шейла Седисиас от бразилския Федерален университет в Пернамбуко разяснява този проблем. 

В ранен стадий преждевременното застаряване на яйчниците е напълно възможно да бъде съвсем неосезаем проблем и да не предизвиква симптоми; жената продължи да си има менструация и, без да го знае, постепенно да навлиза в процес на ранна менопауза.

Още: Най-честите симптоми на миома на матката

Обаче все пак, понеже в такъв случай се наблюдава намаление в образуването на хормони в яйчниците, е напълно възможно да бъде забелязана появата на симптоми - тогава е необходимо и важно да се направи консултация с гинеколог, за да може те да се преценят, да се поискат по-обстойни прегледи и да се започне лечение, ако има нужда.

Симптоми на ранна менопауза

Основните симптоми при ранна менопауза са следните.

Нередовен менструален цикъл; той може да включва дълги интервали между периоди на менструация, както и напълно липса на такава.

Още: Съвети от дерматолози: Ето как да се грижим за кожата по време на менопауза

Топлинни вълни без видима причина

Силно потене, особено нощем.

Регулярни промени на настроението.

Вагинална сухота.

Още: Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Отслабено либидо.

Интензивен косопад.

Трудно заспиване вечер, както и влошено качество на съня през цялата нощ.

Симптомите на ранната менопауза се появяват преди 40-годишна възраст, като са подобни на тези на обикновената менопауза, но могат да се усетят и по-интензивно – причината в такъв случай определено е рязкото спиране в образуването на полови хормони.

Симптомният тест е само ориентировъчен инструмент и не служи за диагностика, нито замества консултация с гинеколог.

Как се диагностицира?

Диагнозата за ранна менопауза би трябвало да се извърши от гинеколог, който преценява менструалния цикъл, като проверява дали е нередовен или липсва менструация. След е нужно да се извършат кръвни изследвания за оценка на концентрацията на циркулиращите хормони, като FSH, естрадиол и пролактин. При това, понеже липсата на менструация може да е признак на бременност, може да се препоръча и тест за бременност.

Лекарят може също така да препоръча генетично изследване и образни тестове, като тазов и трансвагинален ултразвук за оценка на репродуктивната система на жената.

Основни причини

Главните причини за ранната менопауза са следните.

Генетични промени в X-хромозомата.

Фамилна анамнеза за подобни случаи в роднинския кръг.

Автоимунни заболявания.

Дефицит на ензими, например галактоземия, която е генетично заболяване, характеризиращо се с липса на ензима галактоза.

Химиотерапия или прекалено излагане на радиация - обикновено при лъчетерапия, или на определени токсини: от пестициди или при тютюнопушене.

Инфекциозни заболявания като заушка, заразяване с Shigella sp. и малария, но тези причини са по-рядко наблюдавани.

При това, отстраняване на яйчниците по хирургичен път чрез операция в случаите на тумор в яйчниците, възпалителни усложнения в таза или ендометриоза, например, също е възможно да провокират ранна менопауза за жените – причината е, че в такива случаи вече липсват яйчници, които да образуват естрогени в организма.

Лечение на ранна менопауза

Лечението на ранната менопауза обикновено бива провеждано чрез хормонално заместване с естрогени. Може да се използва и заместител на прогестерон + естроген, който служи също и за подсилване на костната маса и предотвратява заболявания от типа на остеопорозата.

При това, с цел облекчаване на симптомите лечението е възможно да се допълни с редовна физическа активност и балансирана диета за улесняване процесите на хормоналната регулация.

Внимание! Тази статия е предназначена само за даване на информация. Никога не се самолекувайте, а винаги в случай на необходимост се допитвайте до медик-специалист!

---

източник: https://www.tuasaude.com/sintomas-da-menopausa-precoce/.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес