Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои замразени плодове не трябва да се ядат с кисело мляко?

12 февруари 2023, 14:50 часа

Вкусно, полезно, подпомагащо храносмилателната система, здравето на червата, сърцето, богато на витамини и минерали, киселото мляко е използвано от хилядолетия като храна за красота и здраве. Днес се предлага в различни вариации в компанията на ядки, мюсли, плодове, мед, сладко, което отнема от здравословните му ползи заради добавената захар, консерванти и оцветители. Искате да се насладите на кисело мляко с уникален вкус, което е кулинарна наслада, но да съхраните здравословните му ползи? Пригответе си ги сами, добавяйки към чашата с млякото си замразени плодове и сурови ядки. Не всички замразени плодове обаче са подходящи за целта, като причината е не в самото съчетаване, а във факта, че не всички плодове са подходящи за замразяване.

Замразени плодове, които са неподходящи за хапване с кисело мляко

Обикновено за компания на здравословната ви млечна закуска се предпочитат замразени или пресни боровинки, ягоди, малини, къпини и други дребни плодове, както и ананас, манго, банан, с които вкусът и консистенцията на млечния ви десерт стават най-приятни и най-удачни. Добър резултат дава и замразяването на следните плодове: ябълки, праскови, кайсии, круши, череши, кокос. Има обаче плодове, които не са добър избор за млякото ви. Сред тях са:

Плодове преди лягане? ДА или НЕ?

-  Цитрусови плодове

Цитрусите като цяло не подлежат на замразяване, тъй като променят вкуса и консистенцията си в негативна посока. Загубата на витамин С при замразяването на цитруси също е значителна. Размразени и поставени в киселото мляко портокалите например стават воднести и разводняват и самото мляко. Не е подходяща и комбинацията с лимон или грейпфрут – кисело мляко с кисел плод няма как да доведат до десерт, доставящ наслада.

-  Диня

Динята е плод, съдържащ основно вода. Замразяването ѝ не е удачно, става на лед, нито добавянето ѝ в киселото мляко. Воднисто и безвкусно съчетание ще получите, което няма да достави радост на сетивата ви.

- Сливи

С изключение на сушените сини сливи, които може да пробвате да добавите в чашата си с мляко, всички останали варианти са неподходящи.

Каква е разликата между плодовете и зеленчуците?

Предимства на замразените плодове

Освен кои замразени плодове с кисело мляко може да поднесете на масата си интерес представлява и информацията какви са ползите от консумацията на замразени плодове и има ли недостатъци и рискове.  Сред основните предимства са:

  • Замразените плодове увеличават консумацията на плодове като цяло, тъй като е по-голяма вероятността да консумирате плодове, ако те са вече измити, почистени, нарязани, отколкото ако трябва да правите това самите вие.
  • Замразените плодове допринасят за здравето със съдържанието на ценни витамини и минерали. Да, част от ценните вещества се губят при замразяване, но по-добре по-малко, отколкото никакви витамини.
  • Понякога съдържат повече конкретни витамини от пресните си събратя. Проучване от 2015 г. открива, че в някои случаи замразените версии на храна имат по-високи нива на определени витамини. Резултатите не се отнасят за всички витамини, но може пък да са точно онези, които са ви нужни и липсват на тялото ви.
  • Хапват се лесно, бързо, навсякъде и по всяко време.
  • Дават възможност за консумация на плодове, на които не им е сезонът и трудно се намират пресни или пък цената им е твърде висока.

Кои плодове и зеленчуци е най-добре да консумирате през януари?

Недостатъци и риск при консумацията на замразени плодове:

  • Неправилната обработка, приготвяне, преработка, производство и т.н. на замразените плодове създават риск от бактериална инфекция. Известни са случаи на заразяване с листерия, хепатит А или норовирус, според данни от Администрацията по храните и лекарствата, което прави избора на замразени плодове от доказали се производители от търговската мрежа ключов за здравето. Ако замразявате сами плодовете, задължително ги почистете и измийте добре, преди да ги замразите. Центровете за контрол и превенция на заболяванията алармират, че смъртността при някои бактериални инфекции, с които потребители са се заразили при консумация на замразени храни, достига 20%, а заболяванията могат да са смъртоносни и за плода на бременните. Здравословните рискове лесно може да бъде избегнат – не яжте замразените продукти, преди да сте ги сготвили. Минат ли през огън – те вече са безопасни. Това е приложимо за замразените зеленчуци, но е трудно за изпълнение със замразените плодове, които добавяме в киселото мляко. За щастие, замърсени замразени плодове, опасни за здравето, се откриват рядко.
  • Замразените плодове имат по-малко витамини и минерали от пресните, но разликите не са фрапиращи. Ако даденият плод е извън сезона и го няма отгледан пресен в естествени условия, може спокойно да изберете замразения.
  • При някои плодове замразената версия има по-слаби вкусови качества от пресния плод.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес