Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-вредните кафета в летните горещини?

14 август 2024, 08:45 часа

Мнозина „кафемани“ си имат своя любима разновидност от ободряващата напитка, с която започват утрото. Но доста лекари считат, че сред многообразието на видовете кафе има такива, от които вредата е повече, отколкото ползите.

Д-р Вероника Черанева разказва. 

Какво полезно има в кафето?

Безсмислено е да се отрича, че кафето има следните полезни свойства:

- активизира умствената и физическата дейност;

- подобрява настроението и паметта;

- подсилва жизнеспособността на нервните клетки;

- намалява риска от развитие на депресия;

- помага при болестите на Паркинсон и Алцхаймер;

- повишава чувствителността на тъканите към инсулина.

В неговия състав влизат витамините B2, B3, B5; манган, калий, магнезий; фибри, а също и полифеноли — растителни пигменти, защитаващи организма от диабет, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване. Според едно от изследванията, кафето също е ефективно срещу цироза и камъни в бъбреците; намалява риска от чернодробен рак с 40%.

С наближаването на лятото е време да помислим за освежаващи напитки – при това трябва да останем хидратирани, нали? Но ако сте истински любител на кафето, най-голямото ви притеснение със сигурност е дали пиенето на напитката в жегата помага за хидратирането на организма или може да предизвика здравословни проблеми.

Как е правилно да се пие кафе

Допреди няколко години съществуваше мит, че кафето и другите кофеинови напитки предизвикват дехидратация (обезводняване) на организма. Ето защо много хора все още имат съмнения относно пиенето на кафе през лятото.

Според проучване на изследователи от университета в Бирмингам, кофеинът не причинява дехидратация при здрави хора в зряла възраст. Всъщност има доказателства, че за тези, които редовно консумират напитката, кафето е толкова хидратиращо, колкото водата.

Кофеинът във високи дози има диуретичен ефект върху организма. Въпреки това, за да се достигне ниво на дехидратация, консумацията трябва да бъде прекалена. С други думи, пиенето на кафе в нормални или умерени дози не крие никакъв риск.

Горещо или студено кафе?

За да не влошат усещането за топлина през летните месеци, много хора решават да се откажат от удоволствието на горещото кафе. Те избират алтернативни напитки, като кафе с мляко, със сметана, капучино и студено кафе.

Студените напитки доставят кратковременно, моментно удоволствие. Ето защо консумацията на малко количество студено кафе има освежаващ ефект, който изчезва след няколко минути. Точно обратното се получава при топлите напитки. Това означава, че противно на общоприетото схващане, горещото кафе има охлаждащ ефект и осигурява облекчение при топло време.

Освен че стимулира терморегулаторния ефект на организма, кафето в горещо време има и много други ползи.

Ефекти и ползи от кофеина през лятото

Кофеинът действа бързо и ускорява телесните дейности, като помага за концентрацията и се бори с изтощението. Когато пиете чаша кафе, вие получавате и необходимото количество енергия, за да се справите с работното си ежедневие освен, че напитката е богата на антиоксиданти и минерали, необходими за организма.

Знаете ли колко вида кафе има?

Друга причина да се пие кафе през лятото е, че то помага при лечението на хора с ниско кръвно налягане. Всъщност хипотонията именно в горещо време е често срещан проблем, който може да понижи нивата на енергия и да ви накара да се чувствате по-изтощени. Чаша кафе може да помогне за предотвратяване на замаяност и припадък, причинени от най-горещия сезон на годината.

Кофеинът също така стимулира метаболизма, като улеснява загубата на тегло и ускорява консумацията на калории. Това вещество има и противовъзпалителни качества, които са много полезни за организма.

Следователно консумацията на кафе през лятото помага за възстановяване на енергия и преодоляване на умората, свързана с топлината и потта, допълва основни минерални соли и антиоксиданти в организма, помага за предотвратяване на замаяност и припадък поради топлина, действа стимулиращо.

Внимание! Тази статия е само за информация. Пазете се от самолекуване и винаги се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес