Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са вредните съставки в праховете за пране, за които трябва да внимаваме

24 януари 2022, 09:30 часа

Съставът на перилните препарати често е комбинация от компоненти, които представляват заплаха за здравето. А в комбинация помежду си тези химикали увеличават вредното въздействие върху организма.

Здравият възрастен най-вероятно няма да бъде засегнат от единичен контакт с прах за пране. Въпреки това, постоянният контакт с такъв прах или други почистващи препарати води до факта, че токсичните вещества се натрупват в тялото и причиняват различни заболявания.

Ето най-често срещаните вредни вещества в праховете за пране:

Повърхностноактивни вещества

Повърхностноактивните вещества се добавят към перилните препарати за премахване на упорити петна по дрехите. Повърхностноактивните вещества имат способността да свързват молекули мазнини и други замърсявания върху нещата с водни молекули, което помага за бързото отстраняване на мръсотията.

Проблемът е, че повърхностно активните вещества не се отстраняват напълно след изплакване. При контакт с кожата повърхностно активните вещества проникват в кръвния поток. Постепенно се натрупват във вътрешните органи. Хората, които постоянно използват детергенти с повърхностно активни вещества, имат повишена концентрация на опасни вещества в черния дроб, сърцето и мозъка.

Натрупвайки се в органите и тъканите на тялото, повърхностно активните вещества нарушават нормалното протичане на биохимичните процеси в клетките, отслабват имунната система. Това причинява алергични реакции, заболявания на кръвоносната система и други нарушения.

Фосфати

Фосфатите се добавят към детергентите за пране за омекотяване на водата и за подобряване на перилните свойства на повърхностноактивните вещества.

Фосфатите помагат на повърхностноактивните вещества да проникнат по-добре във влакната на тъканите. В комбинация с фосфати повърхностноактивните вещества засилват разрушителния си ефект върху човешкото тяло.

Сами по себе си фосфатите увреждат кожата, намаляват нейните защитни свойства. Има научни доказателства, че фосфатите нарушават вътрешния метаболизъм и причиняват обостряне на хронични заболявания.

Аромати

Почти всички прахове за пране съдържат аромати.

Аромати с естествени съставки често предизвикват алергични и кожни реакции.

Ароматизаторите, които са идентични с естествените, както и с изкуствените, се произвеждат с химически средства. Сред тях могат да бъдат както напълно безопасни, така и способни да причинят метаболитни нарушения и чернодробни заболявания. Съобщава се, че някои аромати са канцерогенни.

Оптични избелители

Оптичните избелители отразяват синия цвят, а белите изглеждат по-чисти, както след използване на синьо.

Тези вещества са вградени в структурата на влакната на тъканта и не се отмиват от нея. Натрупвайки се в тъканите, оптичните избелители влизат в контакт с кожата, причинявайки нежелани ефекти под формата на сърбеж и зачервяване на кожата.

Хлор

Дори в малки количества, хлорът причинява дразнене на белите дробове, а при честа употреба - разрушаване на белодробната тъкан.

Хлорът е много опасен за хора с белодробни заболявания, деца и страдащи от алергии.

Знаейки какви опасности ни дебнат в кутия с прах за пране, трябва да сме много отговорни при избора на препарат.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес