Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-обичаните хора от Пиринска фолклорна област?

15 април 2024, 09:14 часа

Малката ни страна се слави с голямо разнообразие на народни носии, ритъм и характерни движения, бързина на народните танци, с богатство от обреди, традиции и обичаи. Разделена е на 6 фолклорни области, всяка от които има своите характерни особености. Пиринска фолклорна област е една от 6-те фолклорни области у нас.

Обхваща крайните югозападни части от страната или това са районите на Благоевград, Петрич, Сандански, Гоце Делчев и е най-малката фолклорна област у нас. Тази фолклорна област, кръстена на Пирин планина, извисяваща се на територията ѝ, се отличава с традиционното двугласно пеене на народните песни, както и с многогласно пеене с характерно „ацане“, провиквания и тресене на гласа, а най-използваните народни музикални инструменти са тамбурата и гайдата. Много от народните песни, изпълнявани в тази фолклорна област, са свързани с борбата за свобода.

Народните хора също имат своите характерни особености, които отличават народните танци в Пиринска фолклорна област от танците в другите фолклорни области от страната.

Кое българско хоро се смята за най-трудното за изиграване?

Хора от Пиринска фолклорна област – характерни особености

За жалост хората, типични за Пиринска област, са малко, не е съхранено това богатство през вековете и днес най-често в народните танци в Пиринска фолклорна област се усеща и наблюдава влиянието на хората от Шопска област, Тракийска и Родопска области и дори влияние на гръцкото народно творчество и танци.

За всяко хоро има специална песен, на която се играе. Ако искате да се насладите на Пирински народни танци в най-чистия им вид, посетете Сандански и Петрич, където са най-малко засегнати от чуждо влияние. Хората, характерни за тази област, са мъжки, женски, смесени и се играяят в кръг, полукръг, редичка.

Всички хора от Пиринска фолклорна област се отличават с много подскоци, прескоци, леки и сравнително бързи движения, улеснени от факта, че носиите в тази област също са леки и позволяват именно тази свобода и подскоци при танците. Женските хора традиционно са по-бавни от мъжките, играят се на специална за всяко хоро песен, движенията са по-плавни, по-изящни, а при мъжките хора, изпълнявани на музика, често се наблюдават приклякане и коленичене, въртене, пружиниране и притичване, по-резки движения, насочени повече към земята, по-бързо темпо, повече  темперамент, подчертаващ и разкриващ мъжката сила.

Има и мъжки хора от Пиринска фолклорна област, които са не бързи, а бавни и които са много тържествени, изпълнявани с много чувство. Пружинирането – белег на народните ни танци, е силно застъпено в много мъжки хора от Пиринска фолклорна област. Пиринецът непрекъснато пружинира, докато играе хоро, и е леко приклекнал. Дъгите и кръговете също заемат централно и важно място в народните мъжки танци от тази фолклорна област.

В Пиринските хора важно роля е отредена на ръцете, които при женските хора се движат нежно и плавно и често в едната ръка се върти кърпа.

Кои са най-трудните български хора, които се танцуват?

Хора от Пиринска фолклорна област – кои са най-обичаните и най-популярните?

Македонското хоро е емблематичното за областта, но има и други любими хора от Пиринска фолклорна област, сред които Арап, Ширто, Малешевско, Гинка, Велинградско, Дуна иде, Старо банско, Джангурица, Чорбаджийско, Ески, Петруно, Кривата, Мелнишко, Тежкото.

  • Едно от най-популярните хора от Пиринска фолклорна област е "Арап". Играе се на песен, която се обзалагаме, че сте чували, дори да не умеете да играете хора –  „Невено моме“. Известният ансамбъл „Филип Кутев“ често изпълнява хоро Арап от Пиринска фолклорна област именно под съпровода на тази песен. Тактовият размер на хоро Арап е 2/4 или 4/4. То е от „водените" хора, които се играят от жени, мъже или смесено и обикновено те се развиват в полукръг, дъга, охлюв. Към същите хора спадат и „Малешевско“, „Огражденско“, "Калайджийско", „Ширито“, „Гинка“ – все популярни хора от Пиринска фолклорна област.
  • "Ширто" е хоро, което се изпълнява в тактов размер 7/8. Тежък танц, свързан Македонската фолклорна област. Брои се рааз-два-три.
  • "Ески" – хоро, което се играе в един размер -5/8 в бавната, и в друг – 2/4 в бързата част. Това да се играе едно хоро в различни размери е отличителна черта на народните танци от областта и "Ески" не е единственото любимо хоро, при което се наблюдава.
  • „Малешевско хоро“, което е женско хоро и се играе както в размер 2/4, така и в размер 7/16 с трети дълъг дял и др.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес