Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-големите притоци на Марица?

08 май 2024, 14:44 часа

Марица е най-дългата река на Балканския полуостров - 524,6 км, от които на българска територия - 321,6 км. Извира от Маричини езера в Рила. Тече на север, като на река Стара Костенецка един от притоците на Марица е красивият Костенски водопад. След това пресича китната Долнобанска котловина, при гара Костенец завива на югоизток и навлиза в дълбокия живописен пролом Момина клисура.

В края на пролома в река Марица се влива река Яденица, по която минава границата между планините Рила и Родопите. Оттук влиза в просторната Горнотракийска низина. На юг от Симеоновград реката навлиза в широкия Харманлийски пролом, а при Капитан Андреево напуска България и влиза в Турция. Край град Енос Марица се влива в Егейско море.

Притоци на река Марица
На територията на България Марица има около 100 по-значителни притока, които са разположени симетрично спрямо главната река, т.е. броят на левите и десните притоци е почти еднакъв. Ето кои са най-големите притоци на река Марица:

Арда
Река Арда е най-големият десен приток на Марица и най-голямата река в Родопите. Извира от Ардински връх в Родопите и се влива в река Марица извън територията на страната. Дължината на река Арда е 270 км, като около 240 км от тях са в границите на България. Ардински връх е най-високият връх в горното поречие на река Арда - 1731 м.

До върха се стига от село Горна Арда, разположено на 30 км от град Смолян, в малка живописна котловина на двата бряга на реката. Село Ардино е в непосредствена близост до границата с Гърция. От Ардин връх при ясно време се вижда Бяло море. За да се стигне до върха, се преминава през извора на река Арда.
По течението на Арда на българския територия има три големи язовира: Ивайловград, Кърджали и Студен кладенец. 

Знаете ли откъде извира река Марица?

Тунджа
Река Тунджа извира от връх Юрушка Грамада, разположен в Калоферската планина, на изток от връх Ботев. Оттук извират Селската река и Капаклийската река, които след сливането си дават началото на река Тунджа. Реката е дълга 390 км, от които 350 км са на българска територия. Нарежда се на трето място по дължина сред българските реки след Дунав и Искър. Тунджа е най-големият приток на Марица, в която се влива при град Одрин, Турция.

Стряма
Река Стряма е ляв приток на река Марица, която тече в Южна България. Дължината й е 110, 1 км и е шестата по дължина река във водосборния басейн на река Марица.

Еркене
Еркене е река в европейската част на Турция, ляв приток на Марица от басейна на Егейско море. Дължината й е 281 км. Еркене е вторият по дължина (след река Тунджа) приток на Марица и с най-голяма водосборна площ от нейните притоци. Води началото си от югоизточната част на планината Странджа, на 4 км североизточно от село Евренли, Турция. Влива се отляво в река Марица, на 11 км северно от град Ипсала, в южната част на вилаета Едирне. 

В кое море се влива река Марица?

Тополница
Тополница е река в Южна България, Софийска област, ляв приток на Марица. Дължината й е 154,8 км, която й отрежда 14-то място след реките в България. Извира от 1402 м надморска височина под името Ширенейска река в източното подножие на връх Бич в Същинска Средна гора. Влива се отляво в река Марица на 205 м надморска височина, на 1 км западно от Пазарджик. 

Ракитница
Река Ракитница (или Сазлийка) тече в Южна България - област Стара Загора, ляв приток на река Марица. Дължината й е 145 км и е петата по дължина река във водосборния басейн на река Марица. Името “Съзлийка” на реката идва от турското наименование на растението “папур” - “саз”. Извира на 651 м надморска височина под името Топлиците на 1,5 км от връх Руя в Сърнена Средна гора. Влива се отляво в река Марица, на 78 м надморска височина, на 1,7 км източно от Симеоновград.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес