Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-безопасните опции за инвестиране за начинаещи инвеститори?

12 юли 2023, 17:15 часа

Инвестирането е отличен начин да увеличите парите си и да осигурите финансовото си бъдеще. Въпреки това, като начинаещи в областта, може да бъде предизвикателство да решите къде да инвестирате парите си. От решаващо значение е да изберете инвестиции, които са сравнително сигурни и осигуряват стабилна възвращаемост. В тази статия ще обсъдим някои такива опции. 

Взаимни фондове

Взаимните фондове са популярна инвестиционна опция за начинаещи. Взаимен фонд е колекция от акции, облигации или други ценни книжа, управлявани от професионален мениджър на фондове. Като инвестирате във взаимен фонд, можете да диверсифицирате портфолиото си и да намалите риска от загуба. Взаимните фондове имат относително ниска цена и предлагат отлична възвращаемост на инвестицията. Освен това взаимните фондове са ликвидни, което означава, че можете да ги продадете по всяко време.

Топ три съвета, които всички начинаещи инвеститори трябва да прочетат

Индексни фондове

Индексните фондове са друга сравнително безопасна инвестиция за начинаещи. Индексният фонд е вид взаимен фонд, който проследява определен пазарен индекс, като например S&P 500. Като инвестирате в индексен фонд, можете да получите експозиция към разнообразен набор от компании и индустрии. Индексните фондове са с ниска цена, имат нисък оборот и осигуряват стабилна възвращаемост. Освен това те са по-малко рискови от отделните акции. 

Чуждите инвестиции у нас надхвърлиха 2 млрд. евро през 2022 година

Спестовни сметки

Спестовните сметки са най-сигурният вариант за инвестиция за начинаещи. Спестовните сметки предлагат фиксиран лихвен процент и предоставят застраховка на депозитите. Този тип застраховка защитава вашите спестявания в случай, че банката фалира. Спестовните сметки се отварят лесно и не се изисква минимална инвестиция. Лихвеният процент по спестовните сметки обаче е относително нисък и може да не получите висока възвращаемост на инвестицията поне в момента. Все пак това се променя с икономическите цикли с течение на времето. 

От съществено значение е да направите проучване и да изберете инвестиционна опция, която отговаря на вашите финансови цели и толерантност към риск. Изброените по-горе не са финансови съвети, а вид информационна справка, която може да ви е полезна. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес