Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои ядки са по-здравословни – печени или сурови

30 ноември 2023, 07:45 часа

Ядките са много полезни: те намаляват нивото на „лошия“ холестерол, кръвното налягане и захарта, предпазват панкреаса и сърдечно-съдовата система.

Това е чудесна храна, богата на хранителни вещества: те съдържат мазнини, фибри, протеини, витамини, минерали, микроелементи и антиоксиданти.

Но полезни ли са, когато са пържени или е по-добре да се консумират сурови? Губят ли се жизненоважни вещества при пържене?

Още: Тези ядки заздравяват сърцето и потискат диабета

Печените ядки правят ли ви по-малко здрави?

При печене ядките се загряват на сухо в тиган, без добавяне на масла, мазнини или вода, така че да придобият кафеникав цвят от всички страни.

Ненаситените мастни киселини, които се считат за полезни за сърцето и понижаващи холестерола, се окисляват по-бързо след печене. При по-нататъшно съхранение печените ядки гранясват по-бързо. Ако обаче ги запържите за кратко и на ниска температура, на практика можете да премахнете негативното влияние върху здравословните мазнини:

  • Бадеми (цели): 7-10 минути
  • Лешник: 12-15 минути
  • Макадамия: 12-15 минути
  • Пекан: 10-15 минути
  • Кедрови ядки: 5 минути
  • Орехи: 10-15 минути
  • Фъстъци (с черупки): 15-20 минути
  • Фъстъци (почистени): 20-25 минути

Още: Най-полезните ядки за перфектно здраве

Ако обичате печени ядки, най-добре е да ги изпечете сами. За предпочитане във фурната, където можете да зададете желаната температура.

При печене част от витамините и антиоксидантите, съдържащи се в ядките, се губят. Но не всички. Например лутеинът и зеаксантинът (в шамфъстъците и лешниците) не се влияят от процеса на нагряване. Те поддържат здравето на очите.

При печене на бадеми и орехи загубата на витамини е по-голяма, отколкото при печене на лешници. Но шамфъстъкът почти няма загуби.

В идеалния случай ядките трябва да се пекат при температура 130, максимум 140 градуса и не повече от 15-25 минути. Това ще сведе до минимум загубата на витамини, практически ще премахне увреждането на мастните киселини и ще намали вероятността от образуване на вредни вещества.

Още: 10 невероятни ползи за здравето от ядките макадамия

Кои ядки са по-здравословни – печени или сурови?

По-добре е да ядете сурови ядки. Недостатъкът им обаче е, че понякога съдържат вредни бактерии. Печенето им ще ги унищожи.

Суровите и печените ядки съдържат почти еднакво количество калории, протеини, мазнини, въглехидрати и фибри. Разликите са минимални.

По принцип ползите за здравето от ядките се запазват след печене, но не се съхраняват добре и по този начин се развалят по-бързо.

Суровите ядки (шамфъстък, пекан, орехи, бадеми) се съхраняват в хладилника около 1 година (при 4 градуса или по-студено). Пържените трябва да се консумират по-бързо: от няколко дни до няколко седмици. По-добре е да ги съхранявате в хладилника.

Източник: Dzen.ru

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес