Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои безобидни навици ви правят да изглеждате бедни - проверете себе си

03 април 2024, 13:11 часа

Помните ли израза "Можеш да напуснеш селото, но селото теб - никога"? Е, приблизително това се случва с бедността.

Много известни и богати хора, които са избягали от бедността и са натрупали състояние, все още несъзнателно показват типичните признаци на бедните на публични места. Нека да видим какви са тези признаци и дали и вие ги притежавате.

1. Патологично скъперничество и неразумна разточителност

Изглежда, че тези две качества по никакъв начин не са съвместими в един човек. Но психолозите уверяват, че човек, израснал в бедност, остава беден по душа до края на живота си и финансовото му поведение често е нестабилно.

Той започва да пести всяка стотинка, като се опитва да купува най-евтините продукти и вещи, или започва да трупа пари, купувайки ненужни неща "за радост". Ясно е, че и двата начина не го водят до увеличаване на капитала му, затова казват, че подобно поведение е присъщо на бедните по душа.

Една сериозна причина да не сте скъперник

2. "Източване" на големи суми пари

Бедните хора могат да говорят за милиони и големи инвестиции колкото си искат, но дълбоко в себе си те не са готови за сериозни суми пари. Парите просто ги плашат.

Ето защо, щом бедният човек получи в ръцете си голяма сума пари, той инстинктивно се опитва да се отърве от нея възможно най-скоро. Като няма пари, няма проблем. Ето защо той може да прави неразумни разходи, да купува неща, които няма да използва и които скоро ще загубят стойността си.

3. Светът е враждебен

Човек, израснал в бедност, е убеден, че светът е враждебен и че трябва да се бори за място под слънцето. Ето защо той винаги вижда около себе си съперници, конкуренти и недоброжелатели. Той си въобразява, че всички му завиждат и се опитват да то изместят, струва му се, че ругаят и критикуват само него, защото дълбоко в себе си се чувства дефектен и беззащитен.

Човекът с лошо сърце постоянно ще очаква измама от колегите си и всеки проблем ще възприема като катастрофа, докато другите ще го виждат като предизвикателство и полезен опит.

5 признака за разпознаване на скъперника

4. Лоши маниери

Човек, който се чувства беден, обикновено обича да критикува и да клюкарства. Като очерня другите в собствените си очи, той се чувства превъзхождащ, дори и само на думи. Такъв човек лесно предизвиква скандал, защото поначало е настроен за конкуренция.

Не е трудно да се забележи неграмотният му изказ, липсата на ерудиция и пренебрежението към хората с по-нисък статус, като например обслужващия персонал. Докато другите харчат много пари за образование и знания, човекът с манталитет на бедняк предпочита да инвестира спечеленото в луксозни стоки, за да, както се казва, пусне прах в очите. Но тук е проблемът - лошите маниери не могат да бъдат скрити от скъпи дрехи или луксозни имения.

5. Любов към фалшификатите

Много знаменитости предпочитат да купуват на фалшификати на известни марки. В края на краищата, защо да похарчите половин милион за чанта, ако можете да си купите нейно точно копие само за 30 хиляди? Особено като се има предвид, че публиката никога няма да забележи разликата - откъде да знае как изглеждат такива скъпи вещи?

Точно такова поведение издава човек със съзнание на бедняк дори при най-заможните хора. Желанието да изглеждаш "по-скъп", отколкото можеш да си позволиш, желанието да натриеш носа на конкурентите и да предизвикаш завист - всичко това характеризира човек, който се чувства беден, въпреки добрите хонорари и скъпите коли.

6. "Аз съм достоен за повече!"

Тази житейска позиция често отблъсква околните от човек със съзнанието на бедняк, защото той постоянно изисква повече и не иска да даде нищо в замяна. Той вярва, че всички са му длъжни, не е съгласен да работи с ниско заплащане, предпочита изобщо да е без пари, отколкото да работи за жълти стотинки.

Вярва, че колегите му имат повече късмет и са по-богати, въпреки че това невинаги е така. Вярва, че милионите и възможностите един ден ще попаднат в ръцете му, но междувременно... просто не го оценяват.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес