Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато сме стресирани: Храните, които ще ни успокоят

02 септември 2024, 07:35 часа

Събрахме 10 здравословни храни и напитки, които са особено препоръчителни за хора, изпитващи силен емоционален стрес. Благодарение на специалния си състав, те ще помогнат за облекчаване на напрежението и намаляване на нивата на стрес в тялото.

Бразилски орех

Смята се, че за да поддържате добро настроение, трябва да ядете около три бразилски ореха на ден. Благодарение на съдържащия се в тях селен действат успокояващо и релаксиращо на нервната система, като ускоряват емоционалното възстановяване на организма. Вярно е, че за да започне магията с ядки, трябва да хапнете пресни такива. Когато ги избирате в магазин, обърнете внимание на теглото и плътността. Правилният бразилски орех е плътен, тежък и хрупкав.

Още: Яжте тези 5 храни и ще свалите всички ненужни килограми

Червена боровинка

Едно от най-здравословните плодове в природата. Съдържа витамини А, К, Е и група В и рекордно количество аскорбинова киселина, която намалява нивото на кортизола, хормона на стреса. Червената боровинка се препоръчва на хора, изпитващи силен емоционален стрес, тъй като помага за подобряване на настроението и нормализиране на общото психо-физическо състояние. Има благоприятен ефект върху функционирането на кръвоносните съдове и намалява нивото на "лошия" холестерол. Също така се препоръчва да се включи в диетата на момичета след 25 години, тъй като поради високото съдържание на полифеноли има не само подмладяващ ефект върху кожата, но и предотвратява преждевременното стареене.

Чай от лайка

Най-популярното успокоително, което може да се намери в почти всяка кухня. Релаксиращият ефект на чая се обяснява със съдържанието на апигенин в лайката, който има положителен ефект върху емоционалното състояние и успокоява изтощените нерви. Този чай помага и в борбата с безсънието, което спокойно може да се нарече бичът на съвременния човек. Основното е да пиете чай не по-късно от час и половина до два часа преди лягане, за да не се събудите на следващата сутрин с подуто лице.

Още: Кои храни натоварват най-много бъбреците

Целина

Колкото и изненадващо да звучи, целината е отлично средство срещу стреса. И не само хипнотизиращото хрущене помага за успокояване на нервите, но и специалният баланс на микроелементите в състава му. Високото съдържание на калий и витамини С, В1 и Е има положителен ефект върху емоционалното състояние, облекчава напрежението и помага за преодоляване на стреса. Особено полезен е сокът от целина.

Маруля

Тази салата е богата на калций и калий, които спомагат за изравняване на емоционалното ви състояние и бързо достигане до състояние на дзен. Марулята е показана за прекалено раздразнителни хора и страдащи от безсъние. Внимавайте обаче, салатата не се препоръчва за хора, които имат проблеми с отделителната система.

Още: Кои са най-добрите храни за ядене сутрин?

Черен шоколад

Шоколадът съдържа веществото анандамин, което влияе върху нивото на производство на допамин, който също е отговорен за чувството за релаксация и спокойствие. В допълнение, шоколадът съдържа аминокиселината триптофан, която също се нарича естествен антидепресант, помага за бързото заспиване и добър сън, бързо постигане на релаксация, намаляване на раздразнителността и агресивността, както и подобряване на настроението.

Кайсии

Кайсиите са богати на витамин B2 или рибофлавин, който е от съществено значение за психическия стрес. Помага за облекчаване на главоболието и подобрява концентрацията. Яденето на кайсии ще ви помогне да се справите с психическия стрес, като например при учене или работа по сложни задачи. Те се консумират най-добре пресни, но сушените също могат да бъдат полезни за управление на емоционалното ви състояние.

Още: След 30 години - яжте тези храни за забавяне на стареенето

Бадеми

Много диетолози препоръчват да се ядат няколко бадема на ден. Тази ядка е полезна не само за физическото здраве, тъй като помага на тялото да се бори със свободните радикали и предотвратява преждевременното стареене, но и за емоционалното благополучие, като помага в борбата с последиците от стреса. Трябва да благодарите на витамин Е, който се намира във високи концентрации в бадемите. Това е, което намалява емоционалния стрес и вдъхва вълна на спокойствие.

Морков

Морковите са богати на витамин А, който помага за облекчаване на стреса и нормализиране на съня. Яжте моркови през целия ден, за да предотвратите развитието на нервни симптоми, или изпийте чаша сок от моркови преди лягане, за да спите по-добре и да се освободите от всички грижи, натрупани по време на работата ви. Основното е да знаете кога да спрете, тъй като прекомерната консумация на моркови може да причини сънливост, летаргия и главоболие.

Още: Изгаряне на мазнини: храни, които ви помагат да отслабнете

Нахут

Турският грах е богат на аминокиселината глицин, която е показана при претоварване на организма. Глицинът предизвиква чувство на удовлетворение и спокойствие, намалява раздразнителността и потиска тревожността. Препоръчва се и за тези, които страдат от внезапни промени в настроението.

Източник: MarieClaire

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес