Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се прави погача на бебето – всичко, което да знаят младите родители

06 декември 2021, 10:04 часа

Погачата е първият празник в живота на новороденото дете. Старо поверие е, че до 40 – я ден детето не бива да се показва на хора, които не са от семейството. Предполага се, че това е било наложено, за да могат детето и майката да се предпазят от болести.

Не е случайност това, че погачата се състои точно на 40 – я ден от раждането на детето. Считало се е, че през този период от време „родилката е нечиста“. Когато минат 40 дни, на младата майка трябвало да се прочете молитва в църква и по този начин тя и детето се пречиствали.

Как се прави погача на бебе в днешно време?

Днес, преди да дойдат поканените гости, майката отива на църква, за да се прочете молитва на нея и на детето.

Когато се прибере у дома, майката задължително трябва да седне на отрупана с лакомства трапеза. На този ден се канят единствено жени, които трябва да носят подарък за новороденото и сладки храни за неговата майка. Това се прави, за да може животът на бебето да е сладък.

Всяка една гостенка, получила честта да е част от празненството, поднася своите пожелания към бебето, подобно на феите от приказките.

На трапезата обикновено присъстват единствено сладки храни – кексове, мъфини, дребни сладки, еклери и всякакви други вкусотии. Орисниците могат да се почерпят и със слади алкохолни питиета.

Много е важно на трапезата да присъстват и орехи. Те се чупят по време на празника, за да може мъничето да е отракано, когато порасне голямо.

Няма как да забравим и сладката питка, която е част от този така вълнуващ за всяка майка ден. В началото тя бива покрита с бяла кърпа, а по време на самия ритуал върху кърпата се разчупва и самата питка. Всяка една гостенка получава парче от питката, а в замяна на това тя оставя монети в кърпата и отново изрича хубави пожелания към детето и майката.

След като приключи ритуалът с питката, в кърпата остават първото и второто парче, заедно с монетите. Завързва се възел, който не бива да е нито прекалено стегнат, нито твърде разхлабен. Така малкото дете не ще бъде нито твърде пестеливо, нито с широки пръсти. Кърпата, заедно с питката и парите, се оставят на най-високото място в дома, за да може мъничето да се стреми към висини и високи цели, които да постига.

Суеверия от цял свят за бременността

Друг важен момент от погачата на бебе е самото разчупване на питката. То се извършва над главите на майката и детето. Това се прави, за да могат да са сити в живота си и никога да не узнаят какво е това глад.

Самото разчупване е от свекървата или тъщата. Кърпата се държи от млади момичета, чиито родители са сред живите. Нужно е девойките да държат здраво, така че трохите да не се разпиляват, което всъщност значи да не се разпилява късметът на детето.

Оставената на високо място кърпа се сваля най-малко 40 дни по-късно. С парчетата от питката се хранят птиците и други гладни животинки.

Друг символ на този ритуал е червеният конец, който се поставя на прага на дома, преди пристигането на орисниците. Счита се, че именно той предпазва както родилката, така и детето от зли сили и духове.

Има поверие, че родилката не бива да изпраща нито един от гостите си. Задължението бива прехвърлено на свекърва, майка или друг близък човек от семейството.

Радваме се, че имахме възможността да споделим с вас най-важните обичаи и поверия, свързани с това как се прави погача на бебе и какво е важно да спазвате по време на празника!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес