Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се меси козунак за Великден?

02 май 2024, 06:55 часа

Козунакът заема почетно място на трапезата на Великден. Всяка домакиня трябва да знае кога е най-добре да замеси тестото и да изпече вкусни и пухкави козунаци за празника.

Велики четвъртък е специален ден от Страстната седмица - седмицата, предхождаща Великден, която е посветена на приготовленията за празника. Велики или Чист четвъртък е ден за приготвяне на козунаци и боядисване на яйцата. Денят трябва да се посвети на почистването на не само на дома, но и на тялото и душата. На този ден се меси тестото и се пекат козунаците. Тестото може да се замеси и ден по-рано, а козунакът да се изпече на следващия ден.

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Но традицията повелява печенето и боядисването на яйцата да се случи в деня на Велики четвъртък. Но всякаква домакинска работа не трябва да се извършва в петък - деня на разпъването на Исус Христос на кръста. Денят трябва да се посвети на почивка, посещение на храма и прекарването му в тесен семеен кръг. Църквата позволява боядисването на яйца и печене на козунака и в Разпети петък, но само в краен случай. В този случай това трябва да се направи строго след 15:00 часа, но не и по-рано.

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

На Велика събота козунаците и боядисаните яйца се освещават по време на литургията.

Велика събота е другият възможен ден за месене на козунаци, както и за боядисване на яйцата. Но в случая всяка домакинска работа трябва да се свърши до обяд.

Изпечените козунаци не трябва да се опитват до самия празник, който винаги се пада в неделя.

Интересни факти за козунаците

Традицията да се пекат козунаци за Великден произхожда от Византийската империя. Първите козунаци обаче са били значително по-различни от тези, които познаваме днес. Те са били обикновен хляб, понякога с добавка на мед, ядки и сушени плодове. 

Думата произхожда от гръцкото "kollix" или латинското "colliculus", което означава "заоблен хляб". 

Древните ръкописи споменават ритуала на „принасяне на козунаци“, който се извършвал в църквите, по време на който вярващите носели своите козунаци за освещаване.

През 17 век в Русия започват да добавят масло, яйца и захар към козунаците, което им придава по-пухкава структура и по-сладък вкус. Съвременните великденски десерти са по-цветни и ароматни благодарение на използването на подправки като канела, кардамон и индийско орехче.

Първоначално козунаците са били обикновен хляб, а след това в рецептите са започнали да се добавят мед, ядки и сушени плодове. По-късно са започнали да се добавят масло, яйца и захар към козунаците, които им придавали по-пухкава структура и по-сладък вкус.

С течение на времето козунаците започват да се пекат в различни форми, включително цилиндрични, кръгли и тесни. Вариациите във формата зависят от региона и местните традиции.

Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес