Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога най-рано може да се направи тест за бременност?

14 септември 2021, 17:00 часа

Бременността е един от най-вълнуващите периоди в живота на дамите. Период, изпълнен с трепетно вълнение, окачване, страх, въпроси, мечти. И дамите, които с нетърпение очакват бременността, и тези, които се страхуват от двете чертички и се притесняват дали не са забременели непланирано и нежелано, нямат търпение да проверят това и се интересуват от въпроса кога най-рано могат да направят тест за бременност.

Съществуват различни тестове с различна чувствителност. Някои от тях се извършват в лаборатория и чрез взимане на кръв, други са предназначени за домашна употреба и изискват единствено малко количество от сутрешната урина. Кой от тях е по-точен и в кой момент да го направите, за да е достоверен резултатът?

Кога да направите домашен тест за бременност?

Този тип тестове, предназначени за домашна употреба, доказват бременността чрез засичане на повишените нива на човешки хорион-гонадотропин – хормон на бременността. Важно е да знаете, че отделянето на този хормон започва с имплантиране на ембриона в матката. Това не се случва в един и същи ден за всички бременни, а е индивидуално и варира от 4 от 12 дни. Необходимо е и да мине време след това имплантиране – няколко дни, преди да има такива нива на хормона, които тестът може да хване. Различните тестове имат и различна чувствителност. Някои хващат и по-ниски нива и се позитивират по-рано, други тъкмо обратното – не биха регистрирали толкова ранна бременност. Когато купувате тест, проверете на опаковката му препоръчителния период, в който да го направите, за да не останете разочаровани или да се успокоите напразно. Ранното тестване в някои случаи води и до фалшиво отрицателен резултат. Най-добре изчакайте датата на месечния цикъл и ако не дойде, закупете качествен и чувствителен тест. Всяко по-рано тестване дава възможност от фалшиви резултати и е напразно. Ако цикълът е нередовен, изчакайте повече от обикновено, преди да посегнете към теста.

Фалшиво отрицателен резултат е възможен, ако:

  • правите теста твърде рано,
  • правите теста през деня, а не с първата урина,
  • правите теста, преди да се е натрупало необходимото количество на хормона на бременността,
  • тестът е фалшив, некачествен, неправилно съхраняван при висока влажност или вие не го правите правилно.

Фалшиво положителен резултат е възможен, ако:

  • приемате медикаменти, които съдържат въпросния хормон,
  • скоро сте станали майка или сте направили аборт,
  • оставили сте теста да стои дълго и втората черта се е появила много след  5-тата минута. Не считайте това за положителен резултат. Повторете теста след няколко дни.

Кога да направим кръвен тест за бременност?

Кръвният тест, извършен в лаборатория, установява бременността по-рано от домашните тестове. Той търси увеличен хорионгонадотропин – хормон, произвеждан от плацентата. Може да установи бременност рано – само от 6 до 10 дни след имплантацията на оплодената яйцеклетка или по-малко от 2 седмици след зачеването. Изследването се извършва на гладно, сутрин. Имайте предвид обаче, че  редица тумори са свързани с абнормална продукция на ЧХГ, което означава, че тестът не е специфичен само за бременност. За жалост положителните му стойности могат да показват и раково заболяване, а не само бебе.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес