Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е създадена първата електронна книга?

29 април 2022, 19:30 часа

Времената, в които книгата беше единствено на хартия и я разгръщахме с трепет, поглъщайки жадно черните върволици от букви, бе романтично, но навярно отмина. Днес все повече книги не се печатат, а се оформят, разпространяват и продават като електронни издания. Те имат свой ISBN, своя корица, цена, редакторско каре и стойност подобно на печатните издания, но са с по-ниска цена, по-достъпна за автора, който желае труда му да види бял свят, по-достъпна и за купувача. По-лесни са за закупуване, тъй като то се осъществява изцяло онлайн и с няколко клика, а книгата се получава незабавно, без да е нужно да се чака печатно издание да бъде донесено с куриер със съответната такса за доставка.

Може да носите хиляди електронни книги в джоба си, да четете лесно и удобно през устройството си, да съхранявате множество книги – нещо, което е невъзможно с печатните издания. Вероятно ще ви липсва аромата на нова хартия, както и допира със страниците, но електронните книги също имат своята магия, ако обичате да четете. Вероятно се чудите и кога е създадена първата електронна книга, кой е предприел тази стъпка и защо?

7 неочаквани ползи от четенето на книга

Кога е създадена първата електронна книга?

Отговорът на този въпрос е сложен, тъй като претендентите за титлата създател на първата електронна книга са няколко.

- Анхела Руиз Роблес е учителка в Испания, която е целяла да намали тежестта на ученическата раница и да премахне необходимостта да се носят толкова много тежки учебници чрез създаване на електронни книги. През 1949 година тя създава устройство, с което да постигне целта си. Това устройство така и не е произведено, но се съхранява и днес в Националния музей за наука и техника в Ла Коруня, а Роблес е считана от мнозина за създателя на електронната книга.

- Според други историци за първи електронни книги можем да говорим през 60-те години на миналия век, а Дъглас Енгелбарт и Андриес ван Дам са бащите на електронните книги. Ван Дам дори е считан за създател на термина „електронна книга“. Браун се занимава със създаване на електронни книжни системи дълги години, както и с InterMedia, компанията Electronic Book Technologies, която построява DynaText, първата SGML-базирана система за електронно четене.

- Според трети изследователи отговорът на въпроса кога е създадена първата електронна книга е 1971 година, а неин баща е  Маикъл С. Харт. Американският писател използва времето на обучението си в университета в Илинойс, за да създаде първата книга в електронен формат в света, използвайки кода ASCII. Той преписва в електронен формат текста на американската Декларация на независимостта, създавайки първата електронна книга.

Коя е най-малката книга в света?

- Друга теория сочи Роберто Буса и неговия електронен показалец за произведенията на Тома Аквински, наречен Index Thomisticus, започнат през 1946 година и завършен през 1970 година, като първата електронна книга. По-късно показалецът бил записан на дискове, за да може да се разпространява и дистрибутира, а през 2005 година е публикуван и онлайн. Той обаче е само показалец, а не творчески продукт, тоест не е книга в пълния смисъл на тази дума, което прави теорията, че това е първата електронна книга несигурна.

Ясно е, че електронните книги в миналото се различават от тези, с които сме свикнали днес. След 2000 година под електронна книга се разбира книга, като включва четири компонента: файл, който позволява книгата да бъде изтегляна; устройство, на което книгата да бъде четена - четец; достъпност на книгата онлайн, тоест тя да може да бъде закупена или просто свалена от  интернет; възможност да бъде разпечатвана на хартия при нужда.

Някои от книгите днес са в два варианта – печатен и електронен, а други имат само електронни издания. Покупката, разпространението, заемането на електронни книги и закупуването на четци расте в световен мащаб. Вероятно бъдещето е на електронните книги като по-еко, по-евтин, по-бърз по-удобен вариант.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес