Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

27 април 2024, 13:00 часа

Фъстъците могат да се консумират пресни или печени, в натурално състояние или под формата на пастет, като се смилат в блендер до получаване на фъстъчен крем. Даже може да се използват и в един, може би за някои хора малко странен, вид: като фъстъчен чай - кремообразна напитка, която може да се консумира във вид на съставка в сутрешни или междинни дневни закуски.

Д-р Естер Коща ни разказва тук за предимствата от тяхната консумация. 

За да се възползвате от качествата на фъстъците, се препоръчва да консумирате около 28 грама на ден, което е равно на 20 до 25 фъстъка. Разбира се, това количество може да варира в зависимост от възрастта, пола, здравословното състояние и хранителните нужди на всеки човек.

Консумацията на фъстъци е част от ежедневието на много хора, но дали могат да се консумират сурови? Може да изглежда странно, но съвсем не е странно или необичайно да се консумират фъстъци „натюр“ - тоест, сурови. Ала, в този случай веднага изникват съмнения: дали суровите фъстъци не са вредни? Какви са ползите и рисковете, които тези популярни ядки може да ни донесат?

В интерес на истината, не всеки харесва вкуса на суровите фъстъци; затова е по-често те да се консумират пържени или печени.

Все пак, възможно е да се ядат сурови фъстъци и тази практика обикновено не крие големи рискове за здравето. Не всеки обаче оценява вкуса им, а повечето хора ги предпочитат, ако са преминали термична обработка.

Вредни ли са фъстъците? Ето за кои хора са!

Така или иначе, от принципна гледна точка наистина е необходимо да вземете определени предпазни мерки, когато консумирате фъстъци, независимо в каква форма: сурови, пържени или печени. Но, все пак, защо точно е необходима подобна предпазливост?

Ползите от фъстъците

Въпреки, че са доста калорични и богати на мазнини, включването на фъстъците в менюто ви може да бъде полезно за вашето здраве. Това се дължи по-специално на техния хранителен състав. Те съдържат следните по-важни компоненти:

- ненаситени мазнини, които поддържат здравето на сърцето и участват в превенцията на сърдечно-съдови заболявания;

- диетични фибри, които са от съществено значение за правилното функциониране на червата;

- антиокислители, като по този начин помагат в борбата с оксидативния (окислителния) стрес.

При това, фъстъците съдържат белтъчини и може твърде ефективно да се използват в определени стратегии на силовите спортове за нарастване на мускулна маса.

Кой трябва и кой НЕ трябва да яде фъстъци?

Рискове от фъстъците

Основният риск от консумацията на фъстъци е алергията, която обикновено е доста интензивна при хората, страдащи от такива проблеми. Но при тези, които не изпитват подобни затруднения, фъстъците не предизвикват негативни реакции. По-конкретно, трябва да се има предвид, че съществува едно доста сериозно гъбично заболяване - Aspergillus flavus, което може да зарази фъстъците. Тази гъбичка произвежда силно токсично за човешкия организъм вещество – афлатоксин. Коварното в неговото въздействие е фактът, че той няма незабавен ефект, а действа бавно и незабележимо в организма, увеличавайки рисковете за развитие на рак в черния дроб. С други думи, колкото по-замърсени фъстъци консумира човек, толкова по-голям е рискът. Съответно, е добре да се спазват някои предпазни мерки.

Съвети и предпазни мерки

След като вече знаем, че фъстъците може да се консумират сурови, ето и начини за предотвратяване на проблеми!

Не прекалявайте с консумирането на фъстъци, защото те съдържат голямо количество калории.

Купувайте фъстъци от сертифицирани производители, тъй като при неправилното им съхранение има риск от развитие на гъбичката аспергилус.

Когато приготвяте рецепта с фъстъци, попитайте всеки, който ще яде, дали страда от възможни алергии.

Така ще им се наслаждавате, сурови или не, с възможно най-малък риск.

Внимание! Статията е само с информационно предназначение. По въпросите, засегнати в нея, се допитвайте винаги до медик-специалист!

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес