Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое животно се радва на най-дълъг живот?

04 ноември 2023, 19:33 часа

Нашата планета е дом на 8 милиона вида животни. Продължителността на живота на всяко е различна. Някои примитивни видове, като червеи и хидри, сякаш въобще не остаряват и, ако не са опасностите от заобикалящия ги свят, биха могли да живеят почти вечно. Освен това, гиганти живеят по-дълго - но дребната къртица им съперничи. Защо е така? Може би в гените на такива животни има „еликсир на младостта“, а хромозомите на тардиграда и безсмъртната медуза ще ни дадат вечен живот?

1. Безсмъртна медуза - вечност

Кое животно живее най-дълго? Рекордьор по продължителност на живота е безсмъртната медуза. Тя стои буквално на прага на вечността. Това е единственото животно в света, което може да оцелее след смъртоносни рани, като замени старите клетки с нови. И не само веднъж, а много пъти, издигайки се като феникс.

Това невероятно създание, живеещо във водите на Япония и Средиземно море, не се страхува от продължителен глад, природни бедствия или наранявания. Именно способността за препрограмиране и самолечение прави живота на безсмъртната медуза наистина вечен. Но учените все още не са успели да пренесат удивителните й свойства върху хората.

2. Силициеви гъби - 10 000 години

Най-дълголетните видове в животинското царство продължават с шестлъчевите или силициевите гъби. Това са колонии от малки водни живи организми, чийто скелет се състои от силиконови игли, наподобяващи стъкло. Има около 600 вида такива гъби. Тези необичайни същества имат любопитна особеност - в отговор на дразнещи фактори, например мътност на водата и издигане на пясъчни частици от дъното, те кихат. Само, че не рязко, както го правят бозайниците, а бавно. Едно кихане може да продължи до 40 минути. Изследванията показват, че се срещат екземпляри на повече от 11 000 години.

Топ 7 на най-опасните животни в България

3. Арктика исландика – 500 години

В списъка на най-дълго живеещите животни е и Арктика исландика – мида, която обитава Северния ледовит океан. Малката черупка с размери 5 сантиметра може да живее над 500 години. Видът е кулинарен – и нищо чудно в чинията си в елитен ресторант да похапнете съвременница на Екатерина Медичи.

4. Гренландска акула - 300 години

Полярната гренландска акула с право заема почетно място в класацията на най-дълголетните животни. Среща се в северната част на Атлантическия океан и живее средно почти 300 години. Океанолозите обаче твърдят, че продължителността на живота на най-големите представители на този вид може да достигне дори 500 години. Те стигнали до това сензационно заключение след радиовъглеродно датиране на очните лещи на няколко полярни акули. Няма ясен отговор на въпроса защо тази обитателка на подводния свят живее толкова дълго - но най-достоверната е версията за забавянето на метаболизма поради ниската температура на водата.

Топ 10 на най-опасните животни в света

5. Тръбни червеи – 250 години

Тръбните червеи са друг дълголетен представител на безгръбначните обитатели в дълбокото море. Видът Escarpia laminata не представлява интерес за хищници и затова живее до 250-300 години. Учените обаче смятат, че тези организми могат да стигнат и до 1000 години.

6. Тардиград (бавноходка, водна мечка) - 200 години

Сред животните тардиградът заема специална ниша. И не само според продължителността на живота – до 200 години. Това миниатюрно животно от разред членестоноги, дълго около 1 милиметър, е практически неразрушимо.

По време на многобройни експерименти тардиградите били изложени на радиация, хиляда пъти по-висока от смъртоносната доза за хората; били тровени с въглероден двуокис и сероводород; облъчвани с ултравиолетова светлина; варени и охлаждани с течен азот и хелий. Необяснимо, но те не само оцелявали, ала дори не губели апетит, двигателните си функции или способността си да се възпроизвеждат. Никое животно на земята не е способно на това. Единственото нещо, което може да ги унищожи, е липсата на влага.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес