Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв трябва да бъде размерът на порцията, за да не напълнеете

11 септември 2023, 17:11 часа

Определянето на подходящия размер на порцията за поддържане на здравословно тегло е важен аспект на балансираното хранене. Важно е обаче да се отбележи, че идеалният размер на порцията варира при различните хора в зависимост от фактори като възраст, пол, ниво на активност и индивидуална скорост на метаболизма. Въпреки това има някои общи насоки, които можете да следвате, за да избегнете натрупването на излишни килограми.

Един от основните принципи е да се съобразявате с контрола на порциите. В нашия модерен свят на големи порции в ресторантите и супер големи закуски е лесно да изгубим представа за това как изглежда една разумна порция. Добра отправна точка е да визуализирате чинията си: стремете се половината от нея да бъде запълнена с цветни, нескорбялни зеленчуци, една четвърт - с постни протеини като пилешко, риба или тофу, а останалата четвърт - със сложни въглехидрати като пълнозърнести храни или бобови растения. Този балансиран подход осигурява основни хранителни вещества и ви помага да контролирате приема на калории.

Кое е по-добре: да се храните често на малки порции или рядко, но на по-големи?

Друга полезна стратегия е да използвате предмети от ежедневието като ориентир за размера на порциите. Например тесте карти може да се определи приблизително като порция месо от 3 унции, а топката за тенис е с подходящ размер за порция макаронени изделия или ориз. Използването на тези референтни стойности може да предотврати преяждането, тъй като ви дава осезаем начин да прецените размера на порциите.

Освен това се вслушвайте в сигналите на тялото си за глад и ситост. Бавното хранене и вкусването на всяка хапка позволява на мозъка да разпознае кога сте сити, което ви предпазва от преяждане. Обръщайте внимание на чувството за ситост и спирайте да ядете, когато вече не сте гладни, а не когато чинията ви е празна.

Контролът на порциите също е тясно свързан с осъзнаването им. Съобразявайте се с това къде и как се храните. Избягвайте да ядете директно от големи опаковки или контейнери, тъй като е лесно да загубите представа колко сте консумирали. Вместо това разпределяйте порциите в чиния или в купа, за да разберете по-добре какво ядете.

Колко грама е нормалната порция за всяко хранене през деня?

И накрая, не забравяйте, че размерът на порциите не е само предпазване от напълняване, но и укрепване на цялостното здраве. Консумирането на подходящи по размер порции може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар, да намали риска от хронични заболявания и да подобри храносмилането. Не става въпрос за лишения, а за информиран избор, за да подхранвате тялото си адекватно.

Идеалният размер на порциите за управление на теглото варира при различните хора, но принципите на контрол на порциите, съзнателност и баланс са универсални. Като обръщате внимание на размера на порциите, вслушвате се в тялото си и правите съзнателен избор какво и колко да ядете, можете да поддържате здравословно тегло и да поддържате цялостното си благосъстояние. Помнете, че не става въпрос за строги диети или лишения, а за намиране на устойчив и приятен начин да захранвате тялото си по подходящ начин.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес