Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв празник е на 29 септември - какво трябва и не трябва да се прави

28 септември 2024, 20:57 часа

На 29 септември в православния календар е денят на паметта на свети монах Кирияк отшелник и Преподобни Теофан Милостиви.

История на празника

Кириак е роден през 4 век в Палестина. Ранният му живот не е отличавал с нищо от този на останалите хора по онова време. Но Кириак внезапно почувствал призив към монашеския живот. След като се разделил със светския живот, Кириак се оттеглил в пустинята, където прекарал време в молитва, пост и размишление. Живял напълно сам, водейки живот, посветен на строг пост.

Какъв празник е на 28 септември - какво трябва и не трябва да се прави

Животът му в пустинята е съпътстван от множество духовни изпитания и изкушения, но и от моменти на благодат, когато получава видения и откровения от Бога. Кириак оставя след себе си учения за значението на молитвата, покаянието и душевния мир. Той учи, че истинската духовност се проявява в простотата и смирението. Животът му става основа за много аскетични практики в монашеския живот. Монах Кириакос се смята за покровител на отшелниците и монасите.

Монах Теофан Милостиви е роден в сирийския град Газа и е бил много мил и милосърден човек. Той станал известен с това, че винаги приемал пътници за нощувка и не искал никога пари за това. Спестяванията му били в помощ на хората, въпреки че самият той бил беден. Въпреки бедността си, Теофан не се оплаквал, а твърдо понасяше всички трудности. Той внезапно се разболял от неизвестна болест, тялото му се покрило с рани и монахът починал. Но след смъртта тялото му оздравяло и мощите започнали да излъчват целебно миро. 

Народни вярвания, свързани с 29 септември

Ако на този ден на небето има много звезди, есента ще бъде суха. Ако в гората се появят късни гъби, това вещае дълга есен. Ако късно вечерта има мъгла, няма да падне слана.

Какво не трябва да правите днес

Не използвайте игли за плетене или други подобни остри предмети. Ако случайно се раните до кръв, травмата може да се окаже по-сериозна. Не трябва да казвате на никого за плановете си, те определено няма да се сбъднат.

Днес, както и във всеки друг ден, Църквата не одобрява кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането и се противопоставя на завистта, алчността, отмъщението и отчаянието.

Не добре да пари на заем днес, а също така е забранено да отказвате помощ или милостиня - трябва да се прояви специална милост към Теофан Милосърдния.

Какво можете да направите днес

На този ден не пропускайте да нахраните бездомните или да помогнете на близките си в нужда, защото всяка щедрост и доброта ще ви се върнат двойно повече. Основното нещо е да го направите с цялото си сърце.

Свети Кириак се смята за покровител на скитниците и отшелниците. Може да го помолите да ви избави от болестите, главоболието и депресията. Вярващите също се молят на Свети Теофан за изцеление от различни заболявания.

27 септември - какъв празник е, какво трябва и не трябва да се прави

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес