Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв празник е на 28 септември - какво трябва и не трябва да се прави

27 септември 2024, 23:37 часа

На 28 септември църквата почита паметта на Свети Харитон. 

История на празника

Светецът е живял през 3 век в град Икония, разположен в римската провинция Ликаония, на територията на съвременна Турция. Той бил предан християнин, известен със своето благочестие и добродетели.

По време на гоненията срещу християните, които се случили при императорите Галерий, Максимиан и Лициний, Харитон бил хвърлен в затвора, защото отказал да принесе жертви на езическите богове. Въпреки тежките мъки, той останал верен на вярата си в Исус Христос.

27 септември - какъв празник е утре, какво трябва и не трябва да се прави

След освобождаването си Харитон отишъл на поклонение в Йерусалим. По пътя бил заловен от разбойници, но като по чудо успял да избяга. На мястото на своето спасение той основал манастир, известен като Фаранската лавра.

По-късно светецът основал още два манастира: Йерихон и Сукий. Свети Харитон се прославил със своята духовна мъдрост и строги монашески правила. Той живял благочестив живот и умира през 350 г., оставяйки след себе си важно наследство за християнската общност.

Поверия, свързани с празника

По знаците на деня предците ни са определяли каква ще бъде зимата и следващото лято. Ако в този ден духа студен вятър, следващото лято ще е топло. Ако денят е хубав, това вещае студена и снежна зима. Ако птиците летят високо, това означава наводнение през зимата.

В народния календар 28 септември е Харитоновден. По това време предците ни са наблюдавали как листата падат от дърветата: ако паднат по гръб, ще има добра реколта през следващата година.

Какво не трябва да се прави на 28 септември

Днес, както и във всеки друг ден, Църквата не одобрява кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането и се противопоставя на завистта, алчността, отмъщението и отчаянието. Не трябва да отказвате на тези, които искат помощ.

Според народната мъдрост днес не можете да се оплаквате от живота - това ще доведе до неприятности и споделете плановете си. Според предците ни 28 септември се смята за не особено добър ден - казват, че по това време действат тъмни сили, затова те са съветвали да не се излиза от вкъщи без необходимост, особено вечер.

Какво можете да правите на 28 септември

Вярващите трябва да се помолят на преподобни Харитон Изповедник да им помогне в трудни ситуации. Те могат да се обърнат към него за помощ при вземането на решения, както и за изцеление от болести. На този ден вярващите се молят за изцеление от тежки болести, помощ за намиране на любов и създаване на семейство.

Според народните вярвания на този ден е по-добре да се върши лека работа.

25 септември - какъв празник е утре, традиции и обичаи

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес