Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв цвят са най-редките очи в света

23 януари 2024, 00:50 часа

Цветът на очите е един от най-забележителните и уникални аспекти на човешката визия. Определен от генетиката, този феномен може да бъде променен с помощта на цветни лещи, които са станали неотделима част от модата и самоизразяването. Но кой цвят считаме за най-рядък? Има ли такъв, който стои извън обичайните сини, зелени и кафяви? Нека разберем.

Редки характеристики на очите, които много хора нямат

Най-редкият цвят очи 

Цветовете на кожата, косата и очите се определят от гените, управляващи производството на пигменти. Дълго време зелените очи бяха считани за най-редките в света, но сега ново откритие променя перспективата. Сивите очи, а не тези, които променят цвета си или синьо-сивите, а именно изключително сивият ирис, се оказва новият първенец в класацията на най-редките цветове на очите. По-малко от 1% от световното население може да се похвали с този уникален цвят, докато зелените очи са около 2%.

контактни лещи

Разнообразие и индивидуалност

Сравнително малък брой хора се радват на този нестандартен и уникален цвят, който изпъква в световната статистика. В сравнение, кафявите очи са най-разпространени, срещайки се при 79% от хората, следвани от лешниковите с 10% и сините с около 8%.

Какво разкрива цветът на очите за вашия характер?

Избор на цветни лещи

Ако сте един от тези хора, които мечтаят за промяна в цвета на очите си, цветните лещи са перфектното решение. Те не само предоставят възможност за ежедневен стил, но и дават възможност за експериментиране с най-различни цветове. При избора на лещи, бъдете внимателни относно техния произход и качество. Специализираните оптики или магазини са най-доброто място за покупка на такива продукти, като спазването на инструкциите за употреба и поддръжка е от съществено значение за опазването на зрението ви.

Как цветът на очите влияе на очните заболявания?

Независимо дали притежавате най-редкия цвят на очите или просто мечтаете за него, цветните лещи предоставят възможност за промяна и експеримент с визията. Важно е обаче да се избере качествено и безопасно решение, а консултацията със специалист винаги е добра идея. Така че, ако сте готови да се подчертаете с най-редкия цвят на очите, открийте своя стил и бъдете смели в избора си.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес