Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво става с лицето ви, ако спрете да се гримирате

01 март 2022, 14:55 часа

Така сме въвлечени в състезанието за перфекционизъм, че често скриваме уникалността си с дебел слой коректор. И постепенно става така, че гримът контролира мозъка ни точно като марионетка. Ето какво ще се случи с лицето ни, ако спрем да се гримираме:

Мозъкът престава да ви смята за непознат.
Изследване на учени съвместно с Kanebo Cosmetics разкри, че в моментите преди една жена да сложи грим на лицето си, го приема като на чужд човек. И в момента, когато постави грим на лицето си, започва да го усеща като свое. Това предполага, че жената приема гримираното си лице като свой образ, който представлява истинската й същност в отношенията й с други хора.

Кожата ви става по-уязвима към слънцето.
Някои козметични продукти съдържат съставки, които правят кожата ви суха и на люспички. Например, препоръчва се ретинол да се прилага през нощта, за да се избегне всякакъв риск от негативното влияние на слънцето. Другата съставка е хидроквинон, който се съдържа в някои серуми за лице и влияе добре за равномерния тен на кожата. Той прави кожата по-чувствителна към вредните ултравиолетови лъчи. 

Изглеждате по-млади без много усилия и средства.
Ако излезете без грим, ще си припомните тинейджърските години, когато още не сте ползвали грим. Проучване показва, че гримът прави жени в средна възраст да изглеждат по-млади, но младите жени с много грим изглеждат много по-възрастни от истинската си възраст. Хората асоциират поставянето на грим със зряла възраст, така че подсъзнателно приемат, че по този начин прикривате няколко години.   

Не се страхувате да се държите естествено и повече не се притеснявате, че ще развалите грима си.
Ако е много горещо или по цял ден сте в движение, е нормално да се потите. Ако лицето ви е изцяло покрито с грим, това е истинско предизвикателство за безупречния ви вид. Ако сте без грим, вече не се притеснявате да изтриете потта от лицето си или че ще останете без червило, ако пиете много вода.

Хората виждат повече същността, а не външния ви вид.
Жени, които носят прекалено много грим, се възприемат от другите като изключително суетни, дори повърхностни и в “търсене на мъже”. Често след разговор с такава жена, хората остават изненадани от истинските й качества и достойнства. Ако сте без грим, хората по-лесно стигат до същността и характера ви.

Естественият външен вид ви прави по-дружелюбни в очите на другите.
Нанси Еткоф от Медицинското училище в Харвард, твърди, че лице без грим предизвиква повече доверие сред другите. Ако искате да имате искрени отношения с останалите и да създадете сърдечни приятелства, гримът ви е по-скоро враг отколкото приятел.

Ще станете по-самоуверени.
Психолози твърдят, че гримът не е вълшебно хапче за повишаване на самоувереността ни. Чувстваме се по-добчре не заради грима, а защото вярваме, че изглеждаме по-добре в очите на хората. Все едно червилото и коректорът ни помагат да сме по-уверени, но ефектът не продължава вечно.

По-лесно и с по-евтини средства поддържате кожата си в добро състояние.
Независимо дали използвате скъпи или евтини козметични продукти, гримът запушва порите ви. Ако порите ви са запушени, имате нужда от специално третиране на кожата си, което включва и посещение при кожен лекар. Ако използвате лек грим, кожата на лицето ви няма да пострада много. Ще ви трябват само малко вода и лосион за почистване. Предимствата на лекия грим са не само облекчения за кожата, но и за бюджета ви, защото няма да имате нужда от допълнителни продукти. 

Източник: Brighside

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес