Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с тялото ви, ако започнете да държите краката си повдигнати по 20 минути на ден?

16 февруари 2022, 12:30 часа

Навикът да държите краката си повдигнати за няколко минути всеки ден е изключително полезен за здравето.

Лекари от Германия съветват да изградите този навик и да го практикувате ежедневно по 20 минути– легнете по гръб на пода и повдигнете краката си, допирайки ги към стената, пише списание Freundin.

Защо е добре да държите краката си повдигнати и какво точно ще се случи с тялото ви?

1. Облекчаване на болката в краката

Вените се отпускат, когато повдигнете краката си и ги задържите в това положение за поне 10 минути. Хората, които стоят прави по цял ден или работят седнали, често се оплакват от подуване на краката вечер. Повдигайки ги за няколко минути, кръвообращението ви ще се нормализира и по този начин ще намалите дискомфорта, тежестта  и болката.

2. Подобряване на притока на кръв към сърцето

Повдигането на краката подобрява притока на кръв към миокарда, което се отразява благоприятно на състоянието на сърдечния мускул.

3. Подобряване на храносмилането

Подобряването на кръвообращението оказва положителен ефект върху храносмилателния тракт. Според лекарите навикът да държите краката си повдигнати в продължение на 20 минути всеки ден, помага за трениране на мускулната група, отговорна за храносмилането. Това предотвратява запека и решава проблема с газовете в стомаха.

3. Подобрява се насищането на кръвта с кислород

Насищането на кръвта с кислород е от полза не само за всички органи, но и за функционалността на тялото като цяло - по този начин то получава повече енергия и по-ефективно се противопоставя на инфекциите.

Важно: Статията е с информативен характер и не може да замести квалифицираното медицинско мнение, съвет или лечение!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес