Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с тялото ви, ако започнете да четете всеки ден?

12 юли 2024, 12:44 часа

Развиването на навик за ежедневно четене е полезно във всяко отношение. Колкото повече четете, толкова повече развивате мозъка си.

При четене в определени сюжетни точки мозъчната активност се увеличава в различни области. Докато четете, мозъчната дейност продължава. Дори няколко дни след приключване на четенето, тези подобрени мозъчни връзки са особено активни в частта от мозъка, която реагира на физическо движение и болка.

Емпатия

Хората, които четат определен тип художествена литература, изпитват увеличаване на "теорията на ума" или това, което се нарича способност за поддържане и изграждане на взаимоотношения. Това се случва, когато четете художествени произведения, жанр, който ви отвежда дълбоко в живота на добре развити герои.

Чрез нехудожествена литература, като биографии, автобиографии или историческа документална литература, ние се научаваме да виждаме света през очите на друг човек и често именно такава литература може да остави траен отпечатък в нашите мисли.

7 неочаквани ползи от четенето на книга

Лексика

Четенето увеличава достъпа ви до повече думи. Колкото повече четете, толкова повече ще срещнете нови думи, използвани в контекста, и ще запомните тяхното значение. Вашият мозък научава нова дума и всъщност я съхранява в личния ви умствен речник

Намаляване на риска от развитие на когнитивни мозъчни нарушения

Интересното е, че хората на възраст над 50 години, които продължават да четат активно, имат по-малък риск от развитие на когнитивен спад в мозъка. Тук е подходящо дори редене на пъзели или игра на настолни игри.

Намаляване на стреса и безпокойството

Четенето само за няколко минути на ден значително намалява стреса. Четенето само за шест минути намалява нивата на стрес с повече от 68%.

Дори книгата да е напрегнат трилър, когато вземете нещо за четене, пулсът и напрежението в мускулите бързо се променят.

8 ползи от редовното четене на книги

Обучение на мозъка

Колкото повече четете, толкова повече излагате мозъка си на сложно мислене под формата на метафори, абстрактни идеи и образи. Например, когато четете мнението на друг човек за определена философия, умът ви обработва нови идеи и сравнява стари, стари идеи с нови мисли.

Умения за решаване на проблеми

Библиотеките и книжарниците са пълни с книги за самопомощ, книги с инструкции и ръководства. Не е необичайно да се обърнем към книга за помощ, когато търсим набор от инструкции за решаване на проблеми.

Точно както навиците за редовно четене повишават емпатията и културното съзнание, ползите от четенето на трилъри и мистериозни романи са ясни. В края на краищата, когато се разгръщат заплетени сюжети, опитът да разбереш кой е и какво е е истинска тренировка за мозъка. Мистериозните сюжети демонстрират причинно-следствени връзки, стимулирайки уменията за критично мислене, докато читателят събира улики за разрешаване на мистерията.

Подобрен сън

Четенето може да ви помогне да се отпуснете и да подобрите съня си. Четенето преди лягане намалява влиянието на електронните устройства. Твърде много време пред екрана твърде близо до леглото прекомерно стимулира мозъка и често води до безсъние.

Дълбокото потапяне в произведение на изкуството е сравнимо със състояние на медиация, то имитира физическите ефекти на медитацията. Дишането ви се забавя, сърдечната честота се регулира и кръвното ви налягане намалява.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес